Ritualna ubistva – Mojoj sestri su izvadili srce

0

 

Brat i sestra iz Ugande, Kanani i Silvija, stari devet i osam godina, odlazeći u polje nisu ni izbliza slutili tragediju koja će im se dogoditi. Dok su čuvali stoku, prišao im je čovjek po imenu Sperito Bisekva kojeg su jedva poznavali. Bio je ljut i vikao je na njih da njihova stoka jede njegovu travu. Odvukao ih je u šumu i tamo ih je napao.

”Davio me. Kada sam se osvijestio, shvatio sam da je moja sestra ubijena. Bila je svuda isječena. I bila je mrtva”, ispričao je dječak koji je pukom srećom izbjegao sudbinu svoje sestre koja je zarad ritualnih obreda bukvalno iskasapljena – izvađeno joj je srce i izrezan joj je klitoris.

Silvijino tijelo bilo je unakaženo, srce izvađeno, a klitoris izrezan. I to nožem koji se koristi za vradžbine, potvrdila je policija.

Žrtvovanje djece je, nažalost, još uvijek jako raširena pojava u Ugandi, dovoljno da policija ima posebnu jedinicu koja se time bavi. Dio ljudi, naime, vjeruje da će prinošenjem takve žrtve postati bogati. Mozes Binoga, koji se nalazi na čelu tima za spriječavanje ubijanja i žrtvovanja djece, ističe kako čak i oni koji već jesu na nekim pozicijama vlasti, odlaze kod vračeva.

 

Ove godine već je bilo pet takvih slučajeva, prošle godine devet. Bogati vjeruju da će, ako ubiju dijete, biti još bogatiji. Siromašni da će im krenuti na bolje. Bogati biznismen dobio je doživotni zatvor za ritualno ubistvo 12-godišnjeg dječaka 2012. godine kojem je odsjekao glavu i genitalije.

Djeca širom zemlje nestaju na putu od kuće do škole, dok idu na javne bunare, u polja… Otmice i ubistva organizuju vračevi kojima klijenti za to plaćaju. Ipak, Binoga kaže kako naručioci rijetko budu otkriveni i osuđeni jer vračevi ne žele da kažu njihova imena.

Muškarac s početka priče, Sperito Bisekva, dobio je 10 godina zatvora za napad na Kananija, još čeka presudu za Silviju. Priznao je da je njene dijelove tijela poslao svom bratu, koji je vrač, u zamjenu za 14.600 eura.

(Izvor: Daily.nation.co)

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget