Riješio matematički problem star 156 godina?

0

“Znam da će Vas ovo iznenaditi zato što me ne poznajete. Ja sam doktor Opejami Enok iz Nigerije i riješio sam  matematički problem. Molim vas pošaljite mi nagradu od milion dolara i do kraja dana imaćete moj dokaz rješenja”.

Ovako je glasila objava koju je nigerijski profesor postavio na svom blogu, upućena Klej matematičkom institutu koji je ponudio nagradu od milion dolara onome ko riješi matematičku hipotezu staru 156 godina.

Profesor Opejami se na nagovor svojih studenata upustio u riješavanje Rimanove hipoteze koju je uspio da riješi upravo zbog toga što su svi vjerovali da on to može. Ovu hipotezu je prvi put postavio Bernard Riman 1859. godine i odnosi se na distribuciju prostih brojeva.

Međutim, uprkos objavi u kojoj profesor tvrdi da je riješio problem, Klej institut i dalje problem smatra neriješenim jer ih gospodin Enok nije kontaktirao, nije publikovao svoje rješenje niti ga je učinio dostupnim javnosti. Sa instituta vjeruju da je ovaj profesor preuzeo nečije zasluge kada je riječ o riješavanju hipoteze.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget