Radite stojeći , duže živite

0

Osobe koje obavljaju kancelarijski posao ili posao koji zahtjeva duge sate sjedenja, trebalo bi da dok rade stoje barem dva sata kako bi bile zdravije i duže živjele, otkriva najnovije britansko istraživanje.

Sjediti osam sati ili duže za radnim stolom može biti pogubno po zdravlje. Nekoliko nedavnih studija već je ukazalo na postojanje veze između dugotrajnog sjedenja i opasnosti od teških bolesti, pa čak i prijevremene smrti.

Autori najnovijeg istraživanja navode da bi kancelarijski radnici trebalo da stoje barem dva sata dnevno tokom radnog vremena kako bi sačuvali svoje zdravlje. “Kancelarijski radnici provode 65 do 75 odsto radnog vremena u sedećem položaju”, ističe vođa istraživanja Džon Bakli sa Čester Univerziteta. “Oni bi trebalo da češće stoje i da se što je više kreću tokom radnog vremena”, napomenuo je on.

U studiji, objavljenoj u časopisu British Journal of Sports Medecine navodi se da bi idealno bilo raditi stojeći četiri sata, ali da je za početak dobro i samo dva sata. “Treba vremena da se ljudi priviknu, potrebno je da se dogodi promena u navikama i mentalitetu”, kazao je Bakli.

On i njegov tim savetuju zaposlenima da uvijek stoje kada razgovaraju telefonom i da svako malo protegnu noge makar i po kancelariji.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget