Prva tužba u Evropi protiv Facebook-a zbog nepoštivanja privatnosti korisnika

0

 

Belgijska Komisija za zaštitu privatnosti (CPVP) podigla je tužbu protiv Facebook-a, pošto je utvrdila da ovaj servis za društvenu mrežu ne uvažava preporuke za poštovanje privatnosti korisnika interneta, i to ne samo onih koji su prisutni na njegovoj platformi.

Ovo je prva tužba koju je neka evropska država pokrenula protiv popularne društvene mreže, piše Wall Street Journal.

Otkako je Facebook početkom ove godine uveo nove uslove korištenja, regulatorna tijela za zaštitu podataka iz Belgije, Holandije, Francuske i Španije udružile su svoje napore kako bi istražile koliko najveća društvena mreža poštuje privatnost posjetilaca interneta.

Regulatorne komisije iz ovih zemalja pozvale su korisnike interneta da instaliraju softver za zaštitu privatnosti kako bi se odbranili od sistema praćenja Facebook-a koji, kako se navodi, djeluje bez obzira na to da li imate nalog na toj društvenoj mreži.

“Iznenađeni smo i razočarani što je uprkos dogovorenom susretu za 19. juni sa predstavnicima CPVP, u cilju razmatranja njihovih preporuka, ta komisija preduzela teatralnu akciju privođenja belgijskog Facebook-a pravdi”, reagovala je portparol ove kompanije za Evropu, Tina Kulow.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget