Provansalski stil uređenja – najtopliji i najpoželjniji

0

Provansa, regija na jugoistoku Francuske, zbog svojih je impresivnih prirodnih ljepota oduvijek bila neiscrpno nadahnuće brojnim umjetnicima. Iz slikovitih sela i maštovitih domova inspirisanih blagodatima prirode iznjedrio se provansalski stil uređenja enterijera čija svjetska popularnost ne jenjava uprkos dugogodišnjoj najezdi modernih stilova koje nam dizajneri neumorno nameću.
Ovakav koncept dekorisanja na kreativan način reflektira tipičnosti blage provansalske klime, šarmantnih sela, brežuljaka prekrivenih vinovom lozom, nepreglednih polja suncokreta i lavande, tirkiznog Mediteranskog mora i obilja sunca. Ukrasni elementi koji odražavaju ovaj stil rado zadiru u vrijeme protkano nostalgijom usputno koketirajući s romantičnim detaljima koji bez isuviše truda oplemenjuju i unose toplinu u svaki dom.

Inspiracija prirodom

Provansalski stil ne treba miješati s klasičnim francuskim stilom koji se ponosi raskošnim i skupim dekoracijama jer, za razliku od njega, posebnosti dekora inspirisanog francuskim jugoistokom jesu jednostavnost, rustikalni izgled namještaja, prekrasne nježne pastelne nijanse, različiti predmeti u razigranim, veselim bojama i ležerni kućni ambijent.

Stvoriti ovaj stil, koji je jedan od najtoplijih i najpoželjnijih u uređenju interijera, postići ćete s lakoćom korištenjem jednostavnih dekoracijskih ideja, odgovarajućih boja, prirodnih materijala i retro detalja.

Provansalska arhitektura uključuje primjenu prirodnih materijala, poput drvenih greda na stropovima, kamena i krovnog crijepa od terakote. Sivo-zlatni kamen za unutarnje i vanjsko oblaganje zidova su osnova koja se boji neutralnom bijelom ili nježnim nijansama ljubičaste, zelene i plave. Zidne tapete cvjetnog uzorka također su dobrodošle za moderan izgled inspirisan Provansom. Drvene podne obloge ili pločice od terakote zemljanih nijansi rado su viđen dekor i dobro idu s osjećajem udobnosti koji ovaj stil želi prenijeti. Što se eksterijera tiče, posebice se ističu prozori i vrata sa zatvorima(rebrenicama,škurama), u plavoj, svijetlozelenoj, svijetloružičastoj i boji lavande koje su tipične za to područje.

Poželjan je pohabani izgled

Zidovi kuhinje često su ukrašeni keramičkim tanjirima i bakrenim zdjelama, a vitrina s obiteljskim posuđem kuhinji daje poseban naglasak.

Ovaj stil uređenja prije svega odiše romantikom, a mnoštvo dekorativnih detalja slave eleganciju i francuski šik. Poneki komad antiknog namještaja vrlo je poželjan, a stilizirane rezbarije zanimljiva su karakteristika. Zavjese su bijele boje, izrađene od prirodnih materijala ili jednostavne s cvjetnim uzorcima, dok je predimenzionirani kamin uobičajeno prisutan u provansalskim enterijerima.
Često spominjani romantični elementi odnose se na suho ili svježe livadno cvijeće, svijeće, ogledala s jednostavnim, ali ipak dekorativnim okvirima, a zanimljive ručke na vratima i namještaju lijep su i zanimljiv dodatak. Francuski provansalski stil također se ističe bojama poput nebeskoplave, zlatne, jarkožute, crvene, zemljanih tonova i različitih nijansi zelene.

Rustikalnost je glavni element provansalskog namještaja koji je jednostavnih linija, a najpopularniji materijal je drvo, poput hrasta, oraha ili trešnje. Obojeni namještaj obično dolazi u krem, bijeloj, sivoj, sivozelenoj ili sivoplavoj boji, a jedna do dvije žarke boje obično se dodaju zbog efekta dramatičnosti. Važno je naglasiti da je iznimno poželjan  izgled pohabanog namještaja što mu daje određenu dozu elegancije.

Puno je elemenata koji pridonose ovom stilu uređenja uvijek rezultirajući rustikalnim, ležernim i domaćim ugođajem, pa uz poneke savjete dopustite svojoj mašti da neopterećena bilo kakvim strogim pravilima radi za vas.

Veliki tradicionalni, višenamjenski ormar od orahova drveta, u kojem možete držati dekorativne zdjele, setove posuđa ili, pak, posteljinu, jedan je od najpoznatijih autentičnih provansalskih komada namještaja. Dekorativnost i ručni rad, a ipak jednostavnost i praktičnost namještaja, ključ su uređenja interijera inspirisanih Provansom.
Dekorativne tkanine naglašavaju svijetle tonove prirodnih boja koje se koriste za namještaj ili dekoraciju zidova, a uključuju pruge i kvadratiće za moderni enterijer koji reflektira tradicionalno. Umjesto usklađenih tkanina, izaberite one koje se nužno ne slažu, poput tačkica, pruga i “toile” uzorka.

Tkanina koja se najčešće povezuje s provansalskim stilom je već spomenuti “toile“, a sama popularnost koju je dosegnula naprosto je nevjerovatna. To je bijela ili bež tkanina oslikana tipičnim ponavljajućim motivom muškarca i žene u čamcu ili pod drvetom, no prisutni su i neki drugi poput, primjerice, uličnih motiva. Najčešće korištene boje motiva su crvena i plava, no mogu biti zelene, crne, pa čak i smeđe boje.

Najpopularniji provansalski motivi su pijetao, koji je inače nacionalni simbol Francuske, masline, grožđe, lokalno cvijeće, suncokreti i lavanda. Stolnjaci su najčešće izrađeni od pamuka i tradicionalan su dekorativni element koji se povezuje s Provansom te može transformirati i seosku i gradsku kuhinju u mjesto neodoljivog šarma.

Enterijer uredite mnoštvom sitnih detalja, poput starog metalnog svijećnjaka, uokvirenih slika, ulja na platnu, raznobojnih keramičkih zdjela, zidnih tapiserija, lustera i ukrasnih jastuka s cvjetnim uzorcima. Krevet neka bude od kovanog željeza sa zanimljivim uzglavljem, a orijentalni ili indijski tepih odlično će izgledati uz ovaj stil.
Kako nijedan provansalski dom nije potpun bez cvijeća, ukrasite ga aranžmanima suhog cvijeća u starim košarama ili svježim cvijećem u jednostavnim vazama, a svakako ne zaboravite ni lavandu koja je zaštitni znak Provanse.

Miješanje i kombiniranje tkanina, boja, namještaja i detalja za ovaj stil znači sposobnost prilagodbe provansalskog stila vašem ličnom izražaju i životnom stilu, a kako je naglasak na ležernom, nekoliko nedostataka može samo pomoći da vaš trud u postizanju čarolije Provanse bude što uvjerljiviji.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget