Promovisana ”Monografija Butmira”

0

 

Povodom Dana državnosti BiH u Domu kulture u Butmiru 24. novembra 2015. godine u organizaciji Udruženja boraca ”Četvrta viteška brigada” Desete podružnice održana je promocija ”Monografija Butmira”. Promotori knjige bili su brigadir Emir Redžović, general Ismet Hadžić te general Jovo Divjak, koji je bio na službenom putu i u čije ime je govorio Almin Škrijelj, predsjednik Udruženja Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilidža.
Butmir, kao najstarije naselje u sarajevskom polju, veoma malo je zasupljen u literaturi, neolitsko naselje, a u ratu naselje koje je imalo važnu ulogu u odbrani BiH. Ovaj pionirski poduhvat rezultat je želje da bar djelimično ispravi se taj nedostatak, jer kako reče urednik ove knjige Mehmedalija Arnaut – Učo, parafrazirajući Evliju Čelebiju –sve što nije zapisano nije se dogodilo.
“Knjiga će biti historijski dokument koji će u narednom periodu zauzimati značajno mjesto u izučavanju historije našeg naroda. Mlađim naraštajima bih poručio da pročitaju knjigu i spoznaju pravu istinu kako se branilo i odbranilo srcem ognjište, porodice i komšije ” izjavio je autor Arnaut.
Njen naslov nikoga ne upućuje na rat, vojsku i Četvrti motorizovani bataljon, a taj bataljon i jest Butmir. Oni su zajedno sa narodom naselja bili i opstali. Pripadnici ovog bataljona životima su svakodnevno branili i štitili kapiju grada Sarajeva. Entuzijazam i želja patriota koji su učestvovali u izradi ove monografije da se mlađim naraštajima predstavi ljubav, patriotizam i zajedništvo, trebao bi biti putokoz svim stanovnicima općine Ilidža i BiH. U knjizi je na jednostvan način ali na zapisanim bilješkama i sačuvanim fotografijama, spoznata snaga i odlučnost kako se branilo i odbranilo naselje. U ovoj knjizi je poruka da je snaga u zajedništvu , jer samo tako sačuvano je naselje a i događaji od zaborava.

Svaka porodica šehida i poginulih boraca, te boraca Četvrtog bataljona ove brigade dobit će besplatno primjerak knjige. Simboličan paket od po 10 knjiga dobit će i biblioteke škola sa područja općine Ilidža.

Monografija Butmira 1

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget