Procurili lični podaci Obame, Putina, Merkel i ostalih

0

Lični podaci svjetskih lidera koji su prisustvovali samitu G20 u Australiji prošle godine slučajno su procurili zbog greške u australijskoj imigracionoj službi koja nije našle za shodno da o tome obavijesti čelnike najmoćijih država, piše danas londonski Gardijan (The Guardian).

Službenik imigracionih vlasti greškom je brojeve pasoša, detalje o vizi i druge lične identifikacione podatke svjetskih lidera na samitu G20 poslao organizatoru azijskog fudbalskog prvenstva.

Tako su procurili podaci predsjednika SAD Baraka Obame, predsjednika Rusije Vladimira Putina, njemačke kancelarke Angele Merkel, kineskog predsjednika Sija Đinpinga, indijskog premijera Narendra Modija, britanskog premijer Dejvida Kamerona, japanskog premijera Šinzoa Abea i drugih.

Direktor australijskog odjeljenja za vize kontaktirao je komesara za privatnost da ga obavijesti o propustu 7. novembra i zatraži hitan savjet.

U mailu poslatom kancelariji komesara, koji je dobijen na osnovu zakona o dostupnosti informacija, objavljivanje ličnih podataka svjetskih lidera pripasano je grešci službenika koji je poslao maill lokalnom odboru Azijskog kupa koji je u januaru održan u Australiji.

“Lični podaci koji su procurili su ime, datum rođenja, titula, nacionalnost, broj pasoša, broj odobrene vize i podklasa vize 31 međunarodnog lidera (premijera, predsjednika i njihovih ekvivalenta) koji prisustvuju samitu lidera G20”, navodi se u pismu.

U pismu se dodaje da službenik nije provjerio da li je Autofill funkcija u Microsoftovom outlooku sadržala ispavne detalje u polju “to” zbog čega je pismo poslato pogrešnoj osobi.

U pismu komesaru za privatnost se navodi da je malo vjerovatno da su podaci dospjeli u javnosti, a zvaničnik imigracione službe preporučio je da se svjetski lideri ne obavijeste o curenju njihovih ličnih podataka.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget