Priča o plavo-bijelom porculanu

0

Priča o slavnom plavo-bijelom porculanu započela je, smatraju istoričari, u 9. Vijeku  u Kini. Porculansko posuđe ukrašavalo se bojom od kobaltnog oksida, dragocjenog plavog pigmenta koji se dobivao iz perzijskih rudnika.

Do 14. Vijeka  kineski porculan postao je toliko popularan na Srednjem i Bliskom istoku da se masovno proizvodio. Kinezi su svoje prekrasne kreacije masovno izvozili i u Evropu, no zapadnjaci su u 16. vijeku  razotkrili tajnu kineskog porculana i počeli ga kopirati. Tako je plavo-bijeli porculan postao tradicija u Italiji, Holandiji, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj…

Koliko je i danas omiljen, pokazuje kolekcija Delft Blue, koju je Marsel Vanders dizajnirao u čast slavnom holandskom porculanu Rojal Delft. Među otkačenim kreacijama ističe se tepih  koji izgleda poput starinskog tanjira.

Među tanjirima pažnju privlači Seletijev  Hibrid “razlomljen” na dva dijela sa zapadnjačkim i istočnjačkim motivima. Istočnjački motivi mogu se naći na ručno oslikanim pločicama Made a Mano i u raskošnoj kolekciji tapeta Porcelano proizvođača BN Internacional.

KOMPANIJA  Ixxi pokazuje evropsko naslijeđe s pregradama i tapetama koje su ukrašene motivima nastalim u saradnji sa slavnim holandskim nacionalnim muzejom Rijksmuseum Amsterdam.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget