Preživjeli sa potonulog broda:bilo nas je 950,krijumčari im nisu dali da izađu

0

Na izbjegličkom brodu koji je u nedjelju potonuo između libijske obale i talijanskog otoka Lampeduse bilo je 950 ljudi, rekao je jedan od preživjelih.

“Bilo nas je 950, uključujući 40 do 50 djece i oko 200 žena”, rekao je državnom tužilaštvu u Cataniji preživjeli, za kojega je utvrđeno da je iz Bangladeša, objavila je talijanska novinska agencija Ansa.

Krijumčari im nisu dali da izađu

Raniji izvještaji govorili su o 700 izbjeglica na brodu. Očevidci su izjavili da su mnogi putnici bili zaključani u prostoru za teret.

“Krijumčari su zaključali vrata i blokirali ih u pokušaju da iziđu”, rekao je preživjeli koji je smješten u bolnicu na Siciliji.

Izbjeglice koji su iz Libije krenuli prema talijanskom otoku Lampedusi nagurali su se, podsjećamo, na ribarski brod dugačak svega 20 do 30 metara. Vrlo brzo, tek što su se udaljili 20-ak kilometara od libijske obale, poslan je poziv upomoć, na koji je odgovorio portugalski trgovački brod.

Nagrnuli na jednu stranu broda i prevrnuli se

Kad su izbjeglice vidjeli kako im se približava trgovački brod, svi su nagrnuli na jednu stranu broda, pokušavajući mu privući pažnju kako bi se ukrcali, te je došlo do prevrtanja. Nije još potvrđeno točno koliko je ljudi umrlo, ali spašeno ih je manje od 50.

U operaciji spašavanja učestvovali su talijanski i malteški brodovi, koji su među plutajućim tijelima morali tražiti preživjele. Antonino Iraso, talijanski carinik čiji je brod učestvovao u operaciji spašavanja, za talijansku nacionalnu televiziju kazao je da su na mjestu gdje je brod potonuo vidjeli naftnu mrlju, plutajuće pojaseve za spašavanje i komade drveta.

Kada se uspije potvrditi tačan broj mrtvih iz ove najnovije tragedije, ukupni broj mrtvih izbjeglica koji su putem Mediterana pokušali stići do Evrope od početka godine popet će se na oko 1600.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget