Press Pretres 26.03.2015.

0

Kopilot namerno izazvao pad

Nakon analize podataka iz „crne kutije“ aviona Džermanvingsa koji se srušio u Francuskoj, državni tužilac je saopštio da je najverovatnije kopilot taj koji je „avion svesno odveo u propast“.

(dojce vele)

 

Na konferenciji za novinare u Marselju, državni tužilac Bris Robin objavio je da se, na osnovu informacija o snimljenim razgovorima u pilotskoj kabini – kokpitu, „mora poći od toga“ da je kopilot Andreas Lubic „avion svesno odveo u propast“.

Kao što se moglo čuti, iskusan pilot izašao je iz kokpita nakon što je bila završena procedura uzleta iz Barselone, otprilike dvadesetak minuta nakon starta. Ubrzo nakon toga, 28-godišnji kopilot Andreas Lubic ukucao je komandu u Flight Monitoring System i započeo spuštanje. Državni tužilac bio je jasan: napuštanje visine i spuštanje prema obroncima Alpa „moglo se dogoditi samo namerno“.

Kada je pilot želeo da se vrati u kokpit, naišao je na zatvorena vrata. Ta vrata su po standardima uvek zaključana i neko iz kokpita mora da ih otvori – jedna kamera pokazuje pilotima onog ko želi da uđe. Ako to iz nekog razloga nije moguće, na primjer ako je posada bez svijesti, onda postoji mehanizam da se ukucavanjem koda vrata otvaraju za par sekundi. Ali postoji i položaj prekidača kojim pilot može da spreči otvaranje vrata. (dojce vele)

Užasna izvesnost

Prema snimku, istražitelji polaze od pretpostavke da je kopilot čitavo vreme bio pri svesti: do samog kraja može se čuti njegovo disanje. Isto tako, čuje se i pokušaj pilota da uđe u kokpit – najpre lagano kucanje, onda glasnije i konačno pokušaj da se provale vrata i dođe do upravljača aviona. Sasvim je očigledno da je pilot znao da se nešto užasno događa, iako je putnicima to postalo jasno tek u poslednjim trenucima.

Zvanične informacije o kopilotu Andreasu Lubicu vrlo su uzdržane: objavljeno je samo da je rođen u Montabauru u nemačkoj saveznoj državi Rajnland-Paladin, a da ima prebivalište u Diseldorfu. Pohađao je pilotsku školu u Bremenu i leti za Džermanvings od 2013. U poređenju s kapetanom koji ima više od 6.000 sati leta, on je relativno neiskusan sa samo 630 sati leta.

Ipak, iako državno tužilaštvo i dalje isključuje mogućnost terorizma i nema nikakvih dokaza o njegovoj povezanosti s bilo kakvim ekstremistima. Tužilaštvo više ne polazi od pretpostavke da je reč o krivičnom delu ubistvo iz nehata, već se opravdano sumnja na ubistvo s predumišljajem.

(DW)

 

 

Policija opkolila kuću kopilota-ubice koji je oborio nemački avion

 

Ispred kuće u Montabauru za koju se veruje da pripada Andreasu Lubicu, kopilotu koji je namerno srušio avion “Džermanvingsa”, raspoređene su policijske snage

(telegraf.rs)

 

Nemačka policija rasporedila je danas svoje snage ispred kuće u Montabauru za koju se veruje da pripada Andreasu Lubicu, kopilotu aviona “Džermanvingsa” koji je pao pre dva dana u francuskim Alpima, javlja BBC.

Montabaur je gradić na jugo-apadu Nemačke, u pokrajini Rajnland Pfalc. Ranije danas državni tužilac Marseja je saopštio na konferenciji za štampu da je Lubic namervao da obori avion.

– Kopilot je sam upravljao avionom. On nije hteo da otvori vrata kokpita pilotu i namerno je počeo da spušta avion – rekao je Roben, prepričavajući informacije skinute sa crne kutije na kojoj se nalazi snimak razgovora u kokpitu, prenose agencije.

On je dodao da je pilot napustio kokpit, pretpostavlja se da bi otišao u toalet, a zatim nije mogao ponovo da uđe.

U međuvremenu je kopilot ručno i “namerno” podesio avion da se spušta i udari u južni deo francuskih Alpa.

– Kopilot je namerno oborio avion – rekao je Roben.

 

Ove informacije su dobijene iz crne kutije, ali Roben kaže da kopilot nije izgovorio ni reč nakon što je pilot napustio kokpit.

I Roben kao i nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavili su da ništa ne ukazuje da Lubic ima ikakve veze sa terorizmom.

Prilikom pada aviona poginulo je 150 ljudi, među njima najviše Nemaca (72) i Španaca (51).

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

 

NOVI RAT NA BLISKOM ISTOKU Saudijska Arabija napala Jemen sa 100 aviona i 150.000 vojnika!

 

(jutarnji.hr)

Saudijski veleposlanik rekao je da su napadi pokrenuti kao odgovor na apel jemenskog predsjednika a u vojnu operaciju uključilo se deset država saveznica iz regije

U napadima na pobunjenike u Jemenu sudjeluje 100 ratnih zrakoplova Saudijske Arabije i 150.000 vojnika, objavila je saudijska televizija, a pobunjenici Huti su objavili da unatoč napadima neće tražiti pomoć Irana.

 

Šijitske Hute se sumnjiči za povezanost sa također šijitskim Iranom i bivšim predsjednikom Alijem Abdulahom Salehom, primoranim 2012. da ode s vlasti nakon 33 godine.

U napadima pokrenutima tijekom noći, u kojima uz Saudijsku Arabiju sudjeluje desetak zemalja, uključeno je 100 saudijskih zrakoplova i 150.000 vojnika, prenijela je agencija dpa informaciju saudijske televizije. (jutarnji.hr)

U zračnim napadima uništena su skladišta strjeljiva Hutija i ubijeno nekoliko njihovih vođa, objavila je agencija Al Arabiya iz Dubaija. Prema istom izvoru, saudijske zračne snage preuzele su kontrolu nad jemenskim zračnim prostorom.

Huti su poručili kako su spremni na napade. Obranit će se ne tražeći pomoć od Irana, rekao je jedan njihov dužnosnik za Reuters.

Na pitanje postoji li komunikacija s Iranom od početka napada i hoće li tražiti vojnu pomoć od Teherana, član političkog vodstva Hutija Mohammed al-Bukhaitiodgovorio je niječno.

 

“Jemenski narod spreman je suočiti se s ovom agresijom bez stranog uplitanja”, ustvrdio je.

U međuvremenu, Kina je izrazila duboku zabrinutost zbog pogoršanja stanja u Jemenu nakon što je Saudijska Arabija pokrenula vojnu operaciju.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je na tiskovnoj konferenciji da Kina poziva sve strane da se ponašaju u skladu s rezolucijama UN-a o Jemenu i da sukobe rješavaju dijalogom.

(jutarnji.hr)

 

 

 

U Hrvatskoj će napadi na lekare i nastavnike biti kvalifikovani kao napadi na službena lica

Pise blic.rs

 

Prema izmenama Krivičnog zakona, koji je hrvatska Vlada uputila u saborsku proceduru, pravna zaštita širi se na zdravstvene radnike, nastavnike i učitelje, pa će se pretnje i napadi na njih ubuduće goniti po službenoj dužnosti.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da u zakon nije ugrađena odredba da se po službenoj dužnosti gone i napadači na advokate, ali da su skloni da takvu zaštitu primene i na tu struku, što će se videti tokom saborske rasprave, prenela je Hina.
Takav zahtev iznosila je više puta Hrvatska advokatska komora, a ponovljen je i posle ubistva osječkog advokata Vlatka Vidakovića u ponedeljak. (blic.rs)

 

Ministar je rekao i da se u Krivični zakon vraćaju dela nasilničkog ponašanja i najavio da će za nekoliko meseci predložiti zakon o zaštiti od nasilja u porodici.
Prema predloženim izmenama ubuduće neće biti zastarevanja za krivična dela teškog ubistva, terorizma i ubistva osoba pod međunarodnom zaštitom.
Ministar je rekao i da mu je žao što nisu promenili Ustav kojim bi se to pitanje regulisalo retroaktivno, dok se na ovaj način nezastarevanje uvodi samo za ubuduće.
U skladu s evropskim trendovima, krivično će se progoniti i osobe koje se pripremaju za učestvovanje u terorističkim akcijama.

(blic.rs)

 

 

Tunis: Razbijena teroristička ćelija povezana s napadom na muzej

(radio slobodna evropa)

 

Vlasti Tunisa su uhapsile 23 osobe osumnjičene da su izvršile napad na Nacionalni  muzej Bardo prošloga tjedna  u kojem je poginulo 20 turista.

Ministar unutrašnjih poslova Nadžem Garsali je rekao novinarima da se među 23 uhapšenih nalazi i jedna žena i da su oni uhapšeni kao pripadnici jedne terorističke ćelije, koja je bila umiješna u napad.

Hapšenjem je razbijeno 80 posto  te terorističke ćelije, rekao je Garsali.

Muzej Bardo trebao je biti ponovno otvoren za posjetioce u utorak, ali je njegovo otvaranje odloženo u posljednjem trenutku iz sigurnosnih razloga.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da Muzej još ne može primati  veliki broj turista.

(radio slobodna evropa)

 

 

 

Bundestag ratifikovao Sporazum o pridruživanju EU i Ukrajine

(nezavisne novine)

 

 

Bundestag, njemački parlament, ratifikovao je Sporazum o pridruživanju EU i Ukrajine, koji je potpisala vlada u Kijevu 27. juna 2014.

Sporazum je na snazi od 1. novembra iste godine, s izuzetkom njegovih odredaba o uspostavi zone slobodne trgovine, koje će stupiti na snagu 1. januara 2016. godine, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

Predsjedavajući ukrajinskog parlamenta, Vrhovne Rade, Volodimir Grojsman prisustvovao je sjednici Bundestaga.

“Danas je njemački Bundestag ratifikovao Sporazum o pridruživanju Ukrajine EU. Ukrajina je na putu prema evropskoj porodici. Ukrajina je Evropa”, navodi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na svom Twitter nalogu.

Volodimir Grojsman naglasio je kako smatra ratifikaciju Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU važnim istorijskim događajem.

Sa svoje strane, njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Steinmeier naglasio je da Sporazum o pridruženju Ukrajine i EU mora primiti veću pažnju nego bilo koji drugi sporazum koji je zaključila EU u posljednjim godinama.

Sporazum ima za cilj dalju ekonomsku integraciju između EU i Ukrajine, uspostavu slobodne trgovinske zone kao i političko udruživanje, industrijsku saradnju, društveni razvoj i zaštitu.

Dokument će stupiti na snagu nakon što sve države članice ratifikuju sporazum u svojim nacionalnim parlamentima. Sudeći prema nekim procjenama, proces ratifikacije mogao bi potrajati do tri godine.

(nezavisne novine)

 

 

Robovi iz Severne Koreje

Oni naporno rade 364 dana u godini – u stravičnim uslovima i za platu od koje jedva preživljavaju. Severnokorejsko rukovodstvo poslalo je hiljade gastarbajtera na rad u inostranstvo – na primer u Kinu ili Rusiju.

(DW)

 

Predstavlja se kao gospodin Kim. Svoje puno ime ne želi da otkrije jer smatra da je suviše opasno. Boji se za svoju porodicu koja je još u Severnoj Koreji. On je u bekstvu već 13 godina. Pobegao je od teškog rada koji više nije mogao da izdrži. Svakodnevno maltretiranje, izolacija u tuđini, bez slobodnog vremena, bez odmora. I sa mizernom platom, bez obzira na težinu posla. Gospodin Kim je dve godine teško radio u Rusiji. On je jedan od hiljada gastarbajtera koje je Pjongjang poslao u inostranstvo na rad, a koji često žive kao robovi.

Nije poznato koliko ih ukupno ima, procene se veoma razlikuju. Organizacija za ljudska prava NK Watch, sa sedištem u južnokorejskom Seulu, procenjuje da ih je preko 100.000. Ujedinjene nacija su nešto opreznije sa brojkama. „Polazimo od toga da je trenutno u inostranstvu angažovano 20.000 severnokorejskih radnika“, kaže specijalni istražilac UN za Severnu Koreju, Marzuki Darusman. Većina njih poslata je u Kinu i Rusiju, ali i na Srednji istok. Ima naznaka da na velikim gradilištima u Kataru, gde se zidaju stadioni za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022, rade i severnokorejski gastarbajteri. Po jarkom suncu i nesnosnim vrućinama.

 

Propali snovi

Potpuno drugačiji, ali ništa manje nepodnošljivi uslovi rada bili su oni u kojima je radio gospodin Kim u Rusiji. Bio je angažovan u Tindi, na krajnjem istoku zemlje, u jednom šumarskom preduzeću. Danima je od jutra do mraka sortirao drvene trupce za izvoz. „Morali smo da radimo na temperaturama i do minus 60 stepeni Celzijusa. To je bilo ekstremno naporno – i za telo i za dušu“, priča on za Dojče vele. Nije bilo godišnjeg odmora, jedan jedini slobodan dan imao je samo za Novu godinu. „U toj firmi bilo je više od 2.000 severnokorejskih gastarbajtera. U mojoj grupi nas je bilo šestorica.“

Pored toga što su radili zajedno, njih šestorica su zajedno i stanovali u jednom kontejneru bez grejanja i tekuće vode. Nisu smeli da napuste područje na kojem su radili. „Nasilja nije bilo“, kaže gospodin Kim. Ali brzo je shvatio da su ga prevarili – i to njegova sopstvena vlada. Jer, kad je odlazio u Rusiju, imao je sasvim druga očekivanja i nade. „Kod svog severnokorejskog poslodavca svesno sam se javio za rad u inostranstvu jer sam kod kuće suviše malo zarađivao. Time nisam mogao da prehranim porodicu.“ Šansa da zaradi 130 američkih dolara mesečno delovala mu je privlačno. Zato je odmah pristao kada mu je rečeno da je odabran za rad u Rusiji.(DW)

 

Ali, od obećane plate dobio je veoma malo. „Gotovo 95 odsto moje plate išlo je direktno severnokorejskoj vladi“, priča ogorčeno. To nije jedini slučaj. Za režim u Pjongjangu gastarbajteri su dobar izvor preko potrebnih deviza.

Jedini izlaz – bekstvo

Godine 2002. gospodin Kim nije više izdržao. Radio je svakodnevno prosečno 16 sati na dan, a ponekad i gotovo 20 časova. Kada više nije mogao da izdrži, odlučio je da pobegne. Iskoristio je prvu priliku koja se ukazala kada su severnokorejski nadzornici održavali redovnu konferenciju. Uspeo je da neprimećen pobegne. „Više meseci sam malo po malo štedeo novac. Tako sam kupio kartu za voz i otišao.“ Nastanio se na drugom području, gde ga niko nije poznavao. Ali, u Rusiji je ostao više od deset godina, radio u građevinarstvu. Godine 2013. odlučio je da ode u Južnu Koreju. Otada živi ponovo na korejskom poluostrvu, samo s druge strane granice. Danas ima više od 50 godina, svoju tačnu starost ne želi da otkriva.

Za svoju bezbednost se ne boji, do sada nije bilo nikakvih pretnji protiv njega. Za to postoji jednostavan razlog, objašnjava. „Severnokorejsko rukovodstvo uopšte ne zna da sam pobjegao. Da su severnokorejski nadzornici javili u Pjongjang da sam nestao, oni bi i sami bili kažnjeni.“ Zato se često događa da takvi slučajevi budu gurnuti pod tepih. Ipak, on živi u stalnom strahu za svoju porodicu. „Ako se jednog dana ipak sazna da sam pobegao, to bi za njih moglo da ima strašne posledice.“

 

Istraga Ujedinjenih nacija?

Pa ipak, gospodin Kim ne želi da ćuti. Ovih dana je, zajedno s drugim severnokorejskim izbeglicama, izvestio Savet za ljudska prava UN šta mu se dogodilo. Teško je optužio severnokorejski režim. Nada se da će time skrenuti pažnju svetske javnosti na svakodnevne zločine koje severnokorejsko rukovodstvo čini nad tamošnjim narodom.

Specijalni istražilac UN za Sjevernu Koreju Marzuki Darusman, zna za takve priče severnokorejskih izbeglica. Sada je najavio da će nešto preduzeti. On namerava da proveri optužbe koje iznose severnokorejski gastarbajteri u inostranstvu. Krajnje je vreme za preciznu istragu, kaže Darusman. Pre nešto više od godinu dana jedna tročlana komisija Ujedinjenih nacija već je objavila opsežan izveštaj o stravičnim kršenjima ljudskih prava u Severnoj Koreji. Komisija je došla do zaključka da je državno rukovodstvo direktno odgovorno za zločine kao što su sistematsko mučenje i ubistva.

(DW)

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget