Predstavnički dom FBiH u utorak o imenovanju vlade i ovogodišnjem budžetu

0
 Dvije vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj bi se poslanici trebali izjasniti o novom sazivu entitetske vlade i ovogodišnjem budžetu, trebale bi biti održane u utorak, 31. marta.
Vlada FBiH utvrdila je i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog budžeta koji je za 141,4 miliona KM ili 5,7 posto manji u odnosu na prošlogodišnji, dok je u odnosu na Nacrt, utvrđen krajem oktobra, predloženi prijedlog manji za 11,1 miliona KM.
Odlazeći premijer Federacije Nermin Nikšić (Socijaldemokratska partija – SDP) kazao je ranije da je evidentan nedostatak prihoda u iznosu oko 646 miliona KM koji se planira “pokriti” zaduženjima, dok je 970 miliona KM budžeta predviđeno za otplatu dugova.
Kako su iz Vlade ranije naglasili, struktura rashodovne strane predstavlja odraz provođenja mjera restriktivne javne potrošnje, što je jedan od prioriteta ekonomske politike u narednim godinama.
Fiskalna politika će i u 2015. godini biti orijentirana na aktivnosti koje će doprinijeti ekonomskom i socijalnom jačanju Federacije BiH, a u tom smislu nastavljeno je provođenje mjera štednje u svim segmentima javne potrošnje, kažu u Vladi.
Predstavnički dom trebao bi u utorak usvojiti ovogodišnji budžet jer tada ističe tromjesečna odluka o privremenom finansiranju, a bez usvajanja budžeta bile bi obustavljene tranše prema Fondu penzijskog osiguranja, izostale bi ratne i neratne invalidnine te plaće budžetskim korisnicima, ali sve druge isplate.
Nakon što budžet usvoji Predstavnički dom o njemu bi se trebao izjasniti i Dom naroda, te bi sjednica i tog doma trebala biti održana u utorak.
Poslanici i delegati budžet do sada nisu razmatrali jer su u toku bili pregovori o formiranju nove postizborne entitetske vlade, a koalicioni partneri mišljenja su da bi ovogodišnji budžet trebala Parlamentu uputiti novoimenovana vlada.
Pred poslanicima bi se u utorak trebao naći i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta koji je također po hitnoj proceduri proslijeđen iz Vlade.
Na dnevnom redu će biti i odluke o finansijskim planovima vanbudžetskih fondova Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, Federalnog fonda solidarnosti, Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja i Federalnog zavoda za zapošljavanje.
Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget