POREMEĆAJ EREKCIJE – prehrana

0

Stresni način života povezan je vrlo često i s problemima u seksualnom životu. Poremećaji erekcije mogu nastupiti u muškaraca koji neredovito jedu i kod kojih općenito prvi pravi obrok predstavlja večernji obrok.

 

Muškarci kod kojih je prisutan poremećaj u prehrani, odnosno oni kod kojih se ne javlja osjećaj sitosti pa nekontrolirano uzimaju ogromne količine hrane, odnosno oni koje sasvim odbijaju hranu dovodeći se na neki način do stanja koje graniči s anoreksijom, sasvim sigurno ispoljavaju i odgovarajuće smetnje u svom spolnom životu. Stoga je jedan zdrav stav prema prehrani koji dozvoljava samo  povremeno odstupanje od zacrtanih normi, te umjerena, ali redovita tjelesna aktivnost, dobar recept za uredan seksualni život.

Užici u jelu, definitivno su povezani s užicima u našem intimnom životu. Kada govorimo o odnosu hrana-ljubav nezaobilazno moramo obuhvatiti tu vezu iz nekoliko različitih pogleda i  sagledati je u svoj svojoj složenosti. Svima je dobro poznata ona narodna izjava da ljubav ide kroz želudac i koliko god nekima bilo drago, a drugima žao, moramo priznati da je ta izjava u najvećem broju slučajeva tačna. Izgleda da intimni život osoba koji su na neki način robovi svakojakih dijeta za mršavljenje, prolazi kroz brojne krize koje su više ili manje izražene ovisno o tome koliko  određena osoba podvrgnuta dijeti ,može sebi priuštiti hrane u pojedinom  razdoblju.

Naučno  je dokazano da proporcionalno sa smanjenjem postotka tjelesne količine masti prilikom provođenja dijeta, dolazi i do smanjene potrebe za intimnošću. Postoji razumno, biohemijsko objašnjenje zbog čega dolazi do te pojave. Kao posljedica smanjenog unosa masti, tokom dužeg vremenskog razdoblja, naročito u vrijeme provođenja tzv. “bez masnih režima prehrane”, dolazi do značajog smanjenja sinteze hormona testosterona u našem organizmu. To je jedan od najvažnijih hormona u lancu stvaranja želje i zadovoljstva.

Jedno istraživanje provedeno u Engleskoj, pokazalo je da se lučenje oksitocina, hormona usko povezanog sa spolnošću, povećava ako se jede u ugodnom društvu i u opuštenoj atmosferi. Nije svejedno što izabrati ili ponuditi za jelo u ovakvim prilikama.  Većina ljudi često se opredjeljuje za rakove, školjke i općenito plodove mora. Zasigurno je jedan od razloga i taj što su ovi proizvodi široko cijenjeni i stoga predstavljaju na neki način poklon i zahvalnost onome kome se serviraju. Međutim, kada s biohemijskog gledišta promotrimo te namirnice, vidjet ćemo u svima njima nešto zajedničko, a to su: visokovrijedne esencijalne aminokiseline, poput arginina, pojedine rijetke masne kiseline iz skupine višestruko nezasićenih masnih kiselina (naročito omega-3) i možda najvažniji od svih  je oligoelement cink, koji uvelike utiče na spolnu moć.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget