Položeno cvijeće na spomen – obilježje i mezare šest beba: Prošlo je osam tužnih i bolnih godina od tragedije

0

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju Vlakovo, koje su tragično stradale u požaru u Dječijem domu Bjelave, danas je obilježena osma godišnjica njihove smrti.

Tog kobnog 22. aprila 2007. godine živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma Bjelave Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amin Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18 djece teže i lakše povrijeđeno.

„Ovo je najveća tragedija koja se desila nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu i svaki normalan čovjek je osjetljiv na stradanje nedužne djece. Tužan je ovo trenutak kako za našu ustanovu tako i za cijelu zajednicu i iskreno se nadam da se ovakva tragedija nikada više nikome neće desiti“, istakao je direktor Dječijeg doma Bjelave Saudin Đurđević.

Ovom prilikom, odgajateljica Doma Behka Hrvat sjetila se te tragične noći kada je usljed požara na trećem spratu ove ustanove svoje tek započete živote izgubilo šest beba. Njih dvije su samo dva dana prije ove tragedije dovedene u ovaj dom.

„Iako je prošlo osam godina bol i tuga u našim srcima još ne jenjava. Život ide dalje, mi moramo djecu usmjeravati, vaspitati, odgajati, ali nema trenutka da se ne sjetimo te naše drage male djece. Upravo sam sada sa jednom grupicom naše djece razgovarala o stradalima i o tome koji bi oni razred sad pohađali, koliki bi bili…jako je teško svima i ne samo na ovaj današnji dan, svakoga trenutka bolno je doći i proći pored ustanove a da se ne sjetimo te djece i tog nemilog događaja“ sa suzama u očima rekla je odgajateljica Hrvat.

U emotivnom obraćanju novinarima ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Karolina Karačić je kazala da obilježavanje godišnjice ovog događaja svaki put budi najdublja ljudska osjećanja tuge, bola i žaljenja, ali da je ujedno i opomena da se ova tragedija ne smije ponoviti.

Cvijeće su na spomen-obilježje i malene mezare tragično stadalih beba položile delegacije Kantona Sarajevo, općine Centar Sarajevo, Pokopa, kao i uposlenici Dječijeg doma Bjelave.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget