Položaj pri spavanju – uticaj na zdravlje

0

Spavanje ima veliki učinak na zdravlje i važno je imati kvalitetan san i dovoljno se naspavati.
Kako određeni položaj spavanja utiče na zdravlje.

 

Spavanje na leđima sa rukama položenim uz tijelo

Spavanje na leđima sa rukama položenim uz tijelo smatra se najboljim i najispravnijim položajem za zdravlje kičme  i za vratnu kičmu, ukoliko ne koristite previše jastuka. Spavači na leđima imaju problem sa hrkanjem (sleep Apneja) više od spavača u bilo kojem drugom položaju. Nažalost sleep apemneja je usko povezana sa spavanjem na leđima.

Spavanje na leđima sa rukama iznad glave

Ovaj položaj se još naziva Starfish ( Morska zvijezda) te se također smatra zdravim položajem za kičmu, sa ili bez jastuka. Spavanje na leđima pomaže i u prevenciji nastanka prištića na licu kao i ispucale kože. Međutim isto kao i spavanje sa na ledima sa rukama uz tijelo i ovaj položaj sa rukama iznad glave uzrokuje probleme sa hrkanjem. Položaj sa rukama iznad glave može pritiskati živce u ramenu što može dovesti do boli.

Spavanje na trbuhu

Položaj spavanja na trbuhu pozitivno utječe na probavu. Položaj na trbuhu vodi do toga da dišete u jastuk što izaziva stalno okretanje glave s jedne strane na drugu. Spavanje na trbuhu može izazvati bolove u leđima jer krivulja kičme nema pravilnu potporu.

Fetus položaj

Spavanje u sklupčanom položaju lopte sa koljenima prema gore i obrazom položenim prema dolje je vrlo udoban položaj za kičmu i vrat. No položaj fetusa može ograničiti duboko disanje. Položaj fetus odgovara trudnicama i onima koji imaju problem sa hrkanjem. Za spavanje u ovom položaju se kaže – Spavaš kao beba.

Spavanje na boku sa rukama uz tijelo

Kada spavate na boku sa rukama položenim uz tijelo dajete najbolju potporu za kralježnicu. Ovaj položaj spavanje smanjuje bolove u vratu i leđima te smanjuje hrkanje.Ovaj položaj može izazvati problem sa starenjem kože i probleme sa prištićima. Ovaj položaj također čini grudi obješenima.

Spavanje na boku sa rukom ispruženom prema van

Ovaj položaj nosi sa sobom sve prednosti kao i položaj spavanja na boku sa rukama uz tijelo. No ovaj položaj može izazvati bolove u ramenima i ruci. Položaj izaziva pritisak na živce i protok crvi.

Spavanje na desnom boku

Ako ste spavač na boku, strana na kojoj spavate može činiti veliku razliku. Spavanje na desnom boku može pogoršati rad srca dok spavanje na lijevoj strani može dovesti do zastoja unutarnjih organa jetra, pluća i truh. Trudnicama se primjerice preoručuje spavanje na lijevom boku kako bi poboljšale cirkulaciju fetusa.

Spavanje sa potporom jastuka

Spavači na leđima mogu staviti mali jastuk ispod zdjelice. Spavači na boku mogu staviti jastuk između koljena. A spavači na trbuhu mogu staviti jastuk ispod bokova kako bi osigurali potpunu relaksaciju i odmornost.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget