Politika.rs: FBI izmišljenim dokazima slao u smrt

0

Forenzičari su lažno svedočili u slučajevima protiv nekoliko stotina ljudi od kojih je 14 sudski ubijeno ili je preminulo u ćeliji.

Federalni istražni biro (FBI) 20 godina je slao osumnjičene na doživotnu robiju ili električnu stolicu na osnovu fabrikovanih dokaza, svesno preuveličavajući značaj i verodostojnost mikroskopske analize vlasi pronađenih na mestu zločina.

„Vašington post” je saznao da su bezmalo svi forenzičari vladinog tela lažno svedočili na skoro svakom suđenju za teška krivična dela, poput silovanja i ubistva. Elitna agencija za istraživanje zločina i Ministarstvo pravde priznali su da je pisanje prestoničkog dnevnika – tačno.

List se poziva na izveštaj koji je sastavila sama vlada na osnovu revizije nekoliko stotina slučajeva između 1980. i 2000. FBI je izmišljao dokaze u korist tužilaštva uključujući 32 suđenja koja su se završila izricanjem smrtne presude. Među njima je i 14 zatvorenika nad kojima je već izvršena egzekucija ili su preminuli u ćeliji. To ne znači da su oni i stvarno bili nevini, ali su njihovu sudbinu verovatno zapečatili zaposleni u zgradi „Džej Edgar Huver” u Vašingtonu.

Čak 26 od 28 veštaka pozivalo se na izmišljene dokaze. Izveštaj je pokazao da su oni preuveličavali verodostojnost svojih saznanja, koja su se pokazala netačnim u 96 odsto slučajeva (u 257 od 268 suđenja). Vlada je ponovo pregledala dokaze nakon brojnih pritužbi kažnjenika i nevladinih organizacija kao i pisanja medija. Upravo je „Vašington post” pre tri godine skrenuo pažnju na problem kada je objavio priču o trojici nevinih osuđenika i stotine drugih sličnih slučajeva. FBI i ministarstvo su saopštili da „uzimaju u obzir sve optužene koji su pogođeni” i da više neće praviti takve greške.

Država je već oslobodila četvoricu uhapšenika za koje se ispostavilo da su poslati iza rešetaka samo na osnovu laboratorijske analize FBI. Jedan od njih je Klivlend Rajt, koji je pušten kući prošle godine, posle 28 godina provedenih u ćeliji za ubistvo koje nije počinio. Posvetio se borbi za prava sapatnika i čeka odštetu za grešku države zbog koje je pola života ispaštao za tuđ zločin.

Po Rajta je bilo kobno što je sud kao neupitni dokaz uzeo analizu kose pronađene pored tela žrtve. Stručnjaci koji su govorili za „Post” kazali su da je ova praksa bila „potpuna katastrofa” jer se mikroskopskim ispitivanjem ne može potvrditi da li vlas pripada izvesnoj osobi ili je samo veoma slična kosi nekog drugog. FBI je posle 2000. osavremenio pristup uključujući DNK analizu, ali je priznao da sve do 2012. njegovi laboratorijski nalazi nisu bili sasvim naučno potvrđeni.

Ovo će biti argument više u rukama američkih organizacija koje se zalažu za ukidanje sudskih egzekucija. Izvršena smrtna kazna ne može se ispraviti kada se ispostavi da je čovek nevin, što se često dešava. Novo priznanje o greškama i lažiranju dokaza verovatno će dovesti do više stotina žalbi osuđenih za najteža krivična dela. Vlada je obavestila tužilaštva u 46 država i gradu Vašingtonu da preispitaju dokaze i odluče da li će ponoviti procese. Ne očekuje se da će se to dogoditi u svim slučajevima jer je svedočenje federalnih veštaka katkad bio samo sporedni dokaz.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget