Podignuta optužnica za zločin u Štrpcima

0

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv deset osoba zbog otmice putnika iz voza na stanici Štrpci, a koji su ubijeni na području Višegrada.

Optužnica je podignuta protiv Luke Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Poluge, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojice Ristića, Vuka Ratkovića, te Miće Jovičića jer su 27. februara 1993. godine u mjestu Štrpci (opština Rudo) oteli 20 putnika iz voza Beograd-Bar.

Putnike su, kako Tužilaštvo BiH smatra, odveli na područje Višegrada i ubili.

Većina ubijenih su bili državljani Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti. Među njima je bila i jedna osoba hrvatske nacionalnosti, te jedna osoba afro-azijskog porijekla.

“Nakon otmice, žrtve su odvedene u školu u mjestu Prelovo kod Višegrada, gdje su mučene, zlostavljane i opljačkane, te su nakon toga sa vidnim povredama žrtve prevezene do mjesta Mušići, gdje su ubijene a njihova tijela bačena u rijeku Drinu”, navodi se u saopštenju.

Nakon rata, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve dok se za ostalima još uvijek traga.

Optuženi su uhapšeni 5. decembra 2014. godine u zajedničkoj akciji Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije. U Srbiji je zbog zločina u Štrpcima uhapšeno pet osoba, a optužnicu protiv njih Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je početkom marta ove godine.

Nakon hapšenja osmorici optuženih protiv kojih je podignuta optužnica bio je određen jednomjesečni pritvor, sada su na slobodi uz mjere zabrane. Šekarić i Jovičić nisu bili tada uhapšeni, ali ih je Tužilaštvo BiH obuhvatilo optužnicom.

U akciji Tužilaštva BiH iz decembra prošle godine u BiH uhapšeni su bili Momir Nikolić i Dragan Lalić ali oni nisu optuženi. Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH kazao je da se protiv njih još vodi istraga.

Tužilaštvo je saopštilo kako planira ispitati 51 svjedoka, te uvesti preko 100 materijalnih dokaza.

Do sada je za ovaj zločin osuđen samo Nebojša Ranisavljević, kojeg Sud u Crnoj Gori osudio na 15 godina zatvora.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget