Pet načina na koje vam Facebook uništava život

0

Koliko vam je Facebook važan? Ako je odgovor – prilično, možda je pravi trenutak da se zabrinete.

 

Ljudi koji provode sate i sate na društvenim mrežama imaju mnogo veće šanse da se razvedu od onih koji nemaju profile, navedeno je u studiji objavljenoj u magazinu “Computers in Human Behavior”.

“Osobe u nefunkcionalnim vezama manje vremena provode u društvu partnera i aktivniji su na društvenim mrežama”, objašnjava koautor ove studije doktor Sebastijan Velencuela s Univerziteta “Pontifical Catholic” u Čileu.

Putem Facebooka možete ostvariti kontakt sa bivšim partnerima i upoznati nove – i sve to uz činjenicu da je te aktivnosti lako sakriti.

Međutim, to je samo dio problema!

Kako još društvene mreže mogu negativno da se odraze na vaš život?

CRPI VAŠU MOTIVACIJU

Lajkovanje i pružanje podrške nekoj humanitarnoj organizaciji na Facebooku smanjuje šanse da zapravo donirate svoje vrIJeme i novac u te svrhe, otkrivaju istraživači Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji. Vaši lajkovi će zadovoljiti potrebu ka humanim gestovima, osJećaćete se bolje pred prijateljima i to će ugasiti vašu motivaciju da volontirate i pomažete.

ČINI VAS GLUPLJIM

Svaki put kad gledate svoj profil duže od pet minuta, trebaće vam 15 posto više vremena da odgovorite na neko jednostavno pitanje. Napuhaće vaš ego, što će u vašem mozgu smanjiti motivaciju da riješite problem.

ČINI VAS NEZADOVOLJNIM

Što više vremena provodite na Facebooku, bićete manje zadovoljni svojim životom, naglašava studija Univerziteta u Mičigenu. VidJećete nove fotografije sa putovanja ili zabavne stvari koje je postavio vaš prijatelj i nerJetko ćete (priznali to ili ne) pomisliti koliko je vaš život dosadan i običan.

DJELUJE NEGATIVNO NA VAŠE RASPOLOŽENJE

Više vremena na Facebooku znači i lošije raspoloženje, pokazalo je jedno istraživanje austrijskih naučnika. Brzo ćete shvatiti da gubite vrijeme, ali nećete preduzeti ništa. Tako ćete ostati zaglavljeni pred ekranom dobar dio dana, umjesto da uradite nešto korisno.

IZAZIVA OSJEČAJ USAMLJENOSTI

Posmatranje aktivnosti drugih ljudi, a da pritom i sami ne možete biti dio njih učiniće vas vrlo nesretnim. Dopisujete se s ljudima umjsto da ih pozovete i čujete im glas? Upoznajete djevojke preko Facebooka umjesto u klubu? Pitate se zašto vam niko nije lajkovao fotografiju?

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget