Pergole, mjesto za odmor u vrtu

0

Vjerovatno ste se do sada susreli sa nazivom pergola. Pergole su vrtne strukture koje se najčešće koriste na mjestima za sjedenje. Izgrađene su do vertikalnih stubova i horizontalnih unakrsnih greda. Struktura podsjeća na rešetku.

 

Najčešće su od drveta, koje su i najjeftinije, ali mogu biti i od drugih materijala ili u kombinaciji, na primjer kameni stubovi sa drvenim rešetkama. Mogu da se nastavljaju na kuću u vidu trijema, a mogu da budu i samostalne iznad terasa i popločanih površina. Umjesto drvenih stubova, možete iskoristiti betonske stubove koji liče na antičke. Kao alternativa bočnim panelima može da posluže biljke koje će svojim raskošnim lišćem napraviti privatnost. Osnovna prednost samostojećih pergola je ta da možete izabrati mjesto odakle ćete uživati u svom vrtu, radije nego da ste limitirani postavljanjem uz kuću. Kod nas su odomaćene metalne konstrukcije za uzgoj vinove loze koje su takođe jedna vrste pergole.

 

Pergole su izuzetno dekorativan element svakog dvorišta, vrlo često glavna fokalna tačka svakog vrta. Vrlo dobro su rješenje kao zaštita od sunca ili prostor na koji se mogu raširti različite biljke puzavice. Ne moraju da budu velike, kao odličan dekor može poslužiti samo dio pergole. Prilikom izgradnje pergole treba uzeti u obzir veličinu dvorišta i u srazmjeru na to, napraviti i pergolu. Najzanimljivije su one pergole gdje se prepliće djelo čovjeka i prirode. Pored pergole posadite biljke puzavice koje će se raširiti po vašoj pergoli, ili jednom njenom dijelu, i napraviti intimnu atmosferu. Pergole vode porijeklo sa Mediterana pa se odlično uklapaju u mediteranski stil uređenje vrta.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget