Ovih 9 problema će riješiti samo jedna banana na dan!

0
Depresija
Prema istraživanju provedenom na ljudima koji pate od depresije, mnogi su se osjećali bolje nakon jedenja banane. Razlog je sastojak triptofan, vrsta bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, tzv. hormon sreće, koji opušta, poboljšava raspoloženje i čini sretnijima. PMS: Zaboravite na pilule, jedite banane. Vitamin B6 kojime banana obiluje regulira nivo glukoze što direktno utječe raspoloženje.
Anemija
Velike količine željeza u bananama omogućavaju i stimuliraju proizvodnju hemoglobina te na taj način smanjuju šanse oboljenja od anemija, ali i pomažu u izlječenju. Krvni pritisak: Ovo jedinstveno voće obiluje kalijem, a sadrži malo soli, što je idealan omjer u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Čak je i Američka agencija za hranu i lijekove potvrdila da ovi plodovi mogu biti korišteni za proizvodnju lijekova i drugih sredstava u borbi protiv moždanog udara i povišenog krvnog pritiska.
Mozak
Dvije stotine učenika Twickenham škole u Engleskoj su čitavu godinu, s ciljem da lakše završe ispite, jeli banane za doručak, užinu i ručak. Pokazalo se da je ovo dovelo do toga da učenici bolje i lakše uče jer su pažljiviji zahvaljujući kaliju iz banana.
Zatvor
Bogate vlaknima banane pomažu u normalnom radu crijeva bez upotrebe laksativa.
Žgaravica
Banane svojim sastojcima prirodno djeluju protiv kiselosti organizma, što ih čini idealnim saveznikom u borbi protiv žgaravice.
Jutarnja mučnina
Banana kao užina pomaže u održavanju idealnog nivoa šećera u krvi čime direktno umanjuje šanse za jutarnje mučnine.
Ujed komarca
Prije nego posegnete za kremama i drugim sredstvima za umirivanje nakon uboda, protrljajte mjesto uboda unutarnjom stranom kore banane. Mnogi su potvrdili da je olakšanje nevjerovatno i da sesmanjuje otok i iritacija.
Živci
Banane obiluju B vitaminom koji umiruje nervni sistem. Umjesto obrađene preslatke i masne hrane, u stresnim trenucima ili poslije njih, organizmu je neophodno osigurati nivo šećera u krvi za šta su banane idealne kao izvor ugljikohidrata.
Čir
Banane se koriste kao hrana koja pomaže kod crijevnih oboljenja zbog svog mekog sastava i glatkoće. To je jedino voće koje je dozvoljeno jesti bez opasnosti čak i kod najtežih oblika oboljenja. Banane neutraliziraju kiselost organizma i umanjuju nadraženost, stvarajući oblogu u unutrašnjosti želuca.
receptovanje.com
Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget