Otkrijte čari i neobičnosti malene Andore

0

Večerašnji protivnik naše fudbalske reprezentacije je relativno lagan jer za nacionalnu selekciju Andore igraju uglavnom amateri i poluamateri.

Kada je u pitanju sama država Andora za nju se veže dosta specifičnosti, a jedna od njih je i ta da svega 33% ukupnog broja stanovništva čine Andorci. Ostalih 66 posto stanovništva zapravo su državljani Španije, Francuske i Portugala.

Skrivena je ispod obronaka Pirineja i nalazi se na granici između Španije i Francuske sa površinom od 467 kilometara kvadratnih.

Službeni jezik je katalonski, mada većina stanovništva govori francuski i španski, što je posljedica njenog položaja kao i zavisnosti od dvije susjedne zemlje.

Bogata je borovim šumama, te livadama i pašnjacima, pa je tako razvijeno stočarstvo. Kada je u pitanju poljoprivreda najrazvijenija grana je proizvodnja duhana.

Andora potiče još od ledenog doba, a vjeruje se da ju je osnovao Karlo Veliki 805. godine u znak zahvalnosti lokalnom stanovništvu zbog podrške u borbi sa Saracenima. Samostalnost su izborili još u srednjem vijeku i od tada vojnička čizma nije kročila na ovu teritoriju.

Zemlja nema avionskog i željezničkog saobraćaja, ali ima dobre puteve. Andora je zanimljiva i po tome što njeni stanovnici imaju izrazito visok standard, kao i najvišu očekivanu dužinu života na svijetu, 83.52 godine!

U novije vrijeme doživljava ekonomski procvat, prije svega zbog razvoja turizma, ali i zbog niskih poreza što je već dugo čini najpovoljnijom šoping destinacijom u regiji. Andora danas opstaje zahvaljujući turizmu, koji čini 80 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda.

Godišnje u prosjeku primi oko devet miliona turista, koje podjednako privlače povoljna kupovina kao i bajkoviti zimski i ljetnji turistički centri. Pored skijanja, kupovina je obično, glavni motiv za dolazak u Andoru.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget