Oslobođen Azemin Sadiković

0

 

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je Azemina Sadikovića optužbi za ratni zločin protiv ciivlnog stanovništva počinjen u selu Kasetići (općina Hadžići), zbog nedostatka dokaza.

Sudsko vijeće nije moglo van razumne sumnje da proglasi krivim Azemina Sadikovića za ubistvo četiri civila srpske nacionalnosti u maju 1992. godine u selu Kasetići.

“Nismo mogli pokloniti vjeru samo jednom svjedoku koji je kazao da je Azemin Sadiković ubio ove civile kako stoji u optužnici”, kazao je Jasenko Ruždić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Ruždić je naveo da je svjedok A jedini dokaz Optužbe, a da se presuda ne može zasnivati na iskazu jednog zaštićenog svjedoka.

„Ovaj iskaz sadrži dosta nedorečenosti i nismo mu mogli pokloniti vjeru“, naveo je Ruždić i dodao da je cijenjen i iskaz preminulog svjedoka Brane Miloševića zvanog „Braco“, kome Sud također nije mogao pokloniti vjeru, sumnjajući da je svjedok u zabludi.

Vijeće je obrazlažući presudu navelo da je Odbrana u predmet uvela i novog osumnjičenog, izvjesnog Hujića zvanog „Maca“.

„Napad na selo Kasatiće počinila je Teritorijalna odbrana, a Vijeće je utvrdilo da je Sadiković bio pripadnik Oružanih snaga Republike BiH“, kazao je Ruždić.

Optužnicu protiv Sadikovića podiglo je Tužilaštvo BiH u januaru 2013. godine, a predmet je mjesec dana kasnije prebačen Kantonalnom sudu u Sarajevu na daljnje procesuiranje. Sadiković se branio sa slobode.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget