Općini Mrkonjić Grad certifikat o povoljnom poslovnom okruženju – BFC SEE

0

Općini Mrkonjić Grad biće dodijeljen međunarodni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) kao povoljne investicione destinacije. Općina Mrkonjić Grad ispunila je uslove za certifikaciju općine sa povoljnim poslovnim okruženjem prema zahtjevima BFC SEE standarda, i ostvarila ukupnu ocjenu u iznosu od 84,0 odsto.

Tim povodom, načelnica opštine Divna Aničić je rekla  je da su aktivnosti Općinske uprave duži vremenski period bile usmjerene u pravcu stvaranja povoljnog privrednog ambijenta za razvoj privrede, izgradnju novih privrednih kapaciteta i otvaranja novih radnih mjesta.

”Naš rad i trud rezultirao je dobijanjem BFC certifikata, što je potvrđeno iverifikacionim izvještajem o ispunjenosti svih kriterijuma za dobijanje BFC certifikata, kao potvrde da je općina Mrkonjić Grad ispunila uslove za certifikaciju općine sa povoljnim poslovnim okruženjem”, rekla je Aničićeva.

Ona je dodala da do sada u Republici Srpskoj ovaj certifikat imaju samo gradovi Prijedor, Banja Luka i Bijeljina, i opština Teslić.

Program certifikacije povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi je jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava, koji se provodi u Republici Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, i Bosni i Hercegovini. Certifikacija gradova i opština podrazumijeva ispunjavanje, veoma zahtjevnih, 12 kriterijuma i više od 80 podkriterijuma za unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i stranim investitorima. Ispunjavanje ovih zahtjeva je još jedan od izazova sa kojima se jedinice lokalne samouprave susreću na polju unapređenja rada  i povećanja konkurentnosti. Kao i kod svih međunarodnih standarda kvaliteta, za uspješno provođenje ovog postupka bitna je uključenost najvišeg rukovodstva.

Izvor akta.ba

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget