Općini Travnik uručeni eko otoci

0

Ispred prostorija  JKP Bašbunar Travnik održana je svečana primopredaja 30 kontejnera za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada, koji će biti postavljeni na 10 lokacija. Ekopak je izvršio nabavku kontejnera na osnovu potpisanog ugovora o uspostavi Sistema Zelene tačke za iskorištenje i reciklažu ambalažnog otpada u Općini Travnik. Ugovorom je predviđeno i uređenje površina na kojima će se nalaziti eko otoci, te je u toku i izrada posebnih niša. Nakon toga će uslijediti edukativni projekat namijenjen za djecu te različite promotivne aktivnosti.

“Na ovaj način, uz pomoć ambalažne privrede okupljene oko Ekopaka, želimo omogućiti građanima Općine Travnik da selektivno odvajaju ambalažni otpad koji nastaje nakon svakodnevne upotrebe proizvoda. Ujedno koristimo priliku da pozovemo sve privredne subjekte koji imaju zakonsku obavezu po Pravilniku o upravljanju ambalažnim otpadom, da se pridruže Ekopaku i omoguće razvoj Sistema Zelene tačke i u drugim općinama u našoj zemlji, koji Ekopak gradi po uzoru na vodeće prakse i iskustva ostalih evropskih zemalja s kojima smo povezani putem članstva u Pro Europe-u i Expra-“, izjavio je Hasan Ahmetspahić pomoćnik direktora za saradnju s lokalnom zajednicom.

Nakon Bihaća, Gračanice, Orašja, Donjeg Vakufa, Kladnja, Ključa, Olova, Breze, Viteza, Novog Travnika, Vogošće, Posušja, Kreševa, Kiseljaka, Foče-Ustikoline u FBiH, Općina Travnik je 17-ta općina koja se pridružila Sistemu Zelene tačke. U navedenim općinama se sprovode aktivnosti prikupljanja ambalažnog otpada i njegove pripreme za reciklažu, te se uskoro očekuje i realizacija ugovora koji je ranije potpisan u Kantonu Sarajevo.

Izvor akta.ba

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget