Oluja”Niklas” poharala Evropu

0

Oluja“Niklas” je pogodila Njemačku u utorak kasno nvečer s udarima vjetra brzine do 192 kilometra na sat, vjerovatno najsnažnijeg koji je zabilježen od 2007. godine.

Najmanje devet osoba izgubilo je život, dok je na desetine povrijeđenih u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj tokom oluje “Niklas”, koja je zahvatila centralni dio Evrope.

“Niklas” je pogodio Njemačku u utorak kasno navečer s udarima vjetra brzine do 192 kilometra na sat, vjerovatno najsnažnijeg koji je zabilježen od 2007. godine.

Najteže je pogođen južni region Bavarske gdje je poginulo dvoje ljudi. Jedan 61-godišnjak poginuo je u nesreći na autoputu A95, a 39-godišnja žena poginula je kada se drvo obrušilo na njen automobil u Dietramszelleru.

Prema vijestima lokalnih medija, u sjevernoj regiji provincije Mecklenburg, hiljade stanovnika ostalo je bez napajanja električnom energijom. U zapadnoj regiji Rheinland-Pfalza, dvojica mladića su poginula kada je drvo palo na njihov automobil.

Njemački željeznički operater Deutsche Bahn otkazao je na desetine međugradskih i regionalnih željezničkih usluga širom Njemačke i upozorio putnike na moguća kašnjenja ili prekide danas.

Aerodrom u Frankfurtu najavio da je veliki broj planiranih letova za danas otkazan zbog oluje. U utorak je ovaj aerodrom otkazao više od 180 letova, dok je u Humburgu otkazano 63.

Oluja je također zahvatila sjeverno područje Austrije u utorak, gdje je poginuo 63-godišnjak u gradu Mauthausen. U malom švicarskom gradu Adelfingenu poginuo je 75-godišnjak kada je stablo palo na njegov automobil.

Njemački meteorološki servis (DWD) najavio je kako je oluja “Niklas” oslabila tokom dana, ali da će se zadržati i tokom sedmice.

Autor: AA

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget