Održavanje ruža

0

Prihranjivanje

Sadnice posađene u proljeće nije potrebno prihranjivati mineralnim gnojivom nakon sadnje, a ruže koje u vrtu rastu od ranije treba prihraniti u martu i nakon prve cvatnje, u toku juna.

Ruže se prihranjuju stajskim gnojivom, kompostom i mineralnim gnojivom (NPK – po mogućnosti: 7-14-21). Preporučena količina gnojiva za pojedinu ružu je otprilike jedna šaka. Gnojivo se rasipa oko ruže na razmaku od 10 cm od same sadnice, a ne direktno na biljku.

U toku vegetacije, prilikom zaštite ruža od štetnika i bolesti, poželjno je dohranjivati i folijarnim gnojivom preko lista.

 

Zalijevanje

Tokom proljeća i ljeti, ruže treba obilno zalijevati 2 puta sedmično (na svaku ružu otprilike 5-6 l vode).

Važna napomena: ruže se zalijevaju pod korijen, a ne po lišću, što osobito vrijedi za vrijeme velikih vrućina!

 

 

Orezivanje

Teahibridi, floribunde i mini ruže – Nakon svake cvatnje, potrebno je odstraniti ocvale cvjetove i to tako da na dnu ocvale grane ostavite 3-4 izboja (listića). Grane u jesen skratite samo toliko da ih ne polomi snijeg. Prava rezidba vrši se u rano proljeće, sredinom marta, i to opet tako da se na grani ostavi 3-4 izboja. Kod starijih ruža uklanjaju se samo stare grane, a novim, mladim granama se pušta da se razvijaju.

Ruže stablašice – orezivanje se vrši ovisno o tome koja je vrsta ruže cijepljena na vrhu (krošnja). Krošnju ruže stablašice POTREBNO je zaštititi preko zime (papirom, najlonom, kukuruzovinom i sl.) kako se ne bi smrznula.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget