Odlazi li stetoskop u zaborav?

0

Ova jedostavna naprava od svog nastanka 1816. godine nije se mnogo izmijenila, a pojedini ljekari ističu da će je u budućnosti zamijeniti neke nove tehnologije.

“Kao što su ploče i studio kasete zamijenili diskovi, tako će najverovatnije i ultrazvuk ili neka druga tehnologija zameniti stetoskop. Na primer, pokretni skeneri mogli bi da omogućavaju pregled unutrašnjih organa na licu mjesta, umjesto da ih ljekar samo oslušne”, pisalo je prije par mjeseci u magazinu “Global Heart”.

Međutim, čak i najskuplji stetoskopi trenutno koštaju mnogo manje od takvih pokretnih aparata čija cijena dostiže i do 6.500 dolara.

Pojedini inovatori smatraju da bi zato postojeći stetoskop trebalo unaprijediti tako što bi se povezao sa smartfonom koji bi, na primjer, bilježio otkucaje srca ili ritam disanja.

“Ono što je naročito interesantno je da bi ovakav spoj mogao da interniste ili medicinske sestre učini kardiolozima”, navodi kardiolog Džon Čorba sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku koji trenutno sprovodi istraživanja u vezi sa novim “Eko Core” uređajem, adapterom koji se povezuje sa stetoskopom.

Aparat, koji su već zapazili investitori iz Silicijumske doline, trenutno čeka na odobrenje američke Uprave za hranu i lekove, posljednje prepreke koju je potrebno preći kako bi se našao na tržištu. Njegovi tvorci nadaju se da će se naći u komercijalnoj prodaji do kraja ljeta.

S druge strane, istraživači Tehnološkog instituta u Masačusetsu u saradnji sa indijskom fondacijom “Chest Research“ razvili su prvi stetoskop koji se napaja energijom putem USB-a, sa smartfon aplikacijom za bilježenje podataka.

Za razliku od “Eko Core” uređaja, ovaj stetoskop usmjeren je prvenstveno na dijagnostikovanje pulmonarnih bolesti poput astme, upale pluća ili raka pluća.

Naučnici se nadaju da će njegova upotreba omogućiti manje iskusnim ljekarima u ruralnim oblastima da bolje i preciznije određuju dijagnoze zahvaljujući algoritmu koji ima sposobnost bilježenja i praćenja nepravilnosti u radu pluća. Ovaj aparat neće se prodavati.

Novije generacije lekara u Americi sve se više oslanjaju na visoku tehnologiju, ali u nerazvijenim krajevima svijeta upotreba stetoskopa podjednako je zastupljena kao prije nekoliko decenija.

“Ako imate iskusnog doktora koji dobro poznaje svoj stetoskop, to je bolje od bilo kakve mašine”, zaključuje doktor Rič Flečer sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu, vodeći autor istraživanja.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget