Obama razgovarao telefonom sa Kastrom prije susreta u Panami

0

Predsjednici SAD i Kube, Barak Obama i Raul Kastro, razgovarali su telefonom uoči njihovog susreta na dvodnevnom regionalnom samitu koji počinje danas u Panami.

Agencija AP je, pozivajući se na izjavu zamjenika direktora kubanske državne Nacionalne informativne agencije Horhea Leganoa, prenijela da su predsjednici razgovarali telefonom u četvrtak uvečer.
Bijela kuća je potvrdila telefonski razgovor dvojice predsjednika.

Ovo je drugi razgovor među liderima SAD i Kube u posljednjih pet decenija. Prvi se dogodio u decembru prošle godine kada su Obama i Kastro objavili planove o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa.
U međuvremenu, Obama i Kastro su doputovali u Panamu. Njihov zvaničan sastanak nije predviđen, ali se očekuje da će se sastati na marginama samita.

 

Senator iz redova demokrata Ben Kardin izjavio je sinoć da je Stejt department predložio da Kuba bude skinuta sa američke liste država koje sponzorišu terorizam.
Kardin, jedan od lidera komiteta za spoljne odnose Senata SAD, rekao je da je preporuka Stejt departmenta rezultat višemjesečnih tehničkih razmatranja i da predstavlja važan korak u naporima da se izgrade plodniji odnosi sa Kubom.

To što se Kuba nalazila na američkoj listi zemalja koje sponzorišu terorizam je predstavljalo smetnju u dosadašnjim pregovorima dvije zemlje o bliskijim odnosima.
Kako navodi “Vašington post”, Kuba učestvovanjem na samitu, zajedno sa 35 šefova država i vlada, okončava pet decenija dugu zvaničnu izolaciju na zapadnoj hemisferi.

Dok zvaničnici kažu da je malo vjerovatno da će SAD i Kuba završiti pregovore i ponovo uspostaviti diplomatske odnose prije samita, ima i jakih naznaka da će možda biti otklonjena najveća prepreka u pregovorima.

Obama je obećao da će brzo reagovati čim dobije preporuku Stejt departmenta da se Kuba ukloni sa američke liste država koje sponzorišu terorizam, što je jedina preostala prepreka za obnovu odnosa Vašingtona i Havane.
Kuba je na američku listu sponzora terorizma uvrštena 1982. godine zbog pomaganja pobune marksističkih kolumbijskih gerilaca FARC.
Za Raula Kastra učestvovanje na samitu u Panami je simbolični ponovni ulazak u infrastrukturu zapadne hemisfere, koja izbegava pitanje kubanskog članstva u Organizaciji američkih država (OAS), jer je Havana i dalje smatra instrumentom spoljne politike SAD, piše “Vašington post”.
Iako je OAS, koja je isključila Kubu 1962. godine, pozvala tu zemlju da joj se ponovo priključi, Kastro je rekao da to nikad neće učiniti.

 

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget