Novi trend u uređenju enterijera: keramičke pločice kao najljepši ukras doma

0

Na ovogodišnjem 33. međunarodnom sajmu keramičkih obloga “Cevisama” koji se 9.-13. februara tradicionalno održao u Valenciji skoro 700 izlagača privuklo je više posjetitelja iz cijelog svijeta nego bilo koji drugi sajam u državi.

Industrija keramičkih pločica u Španiji i dalje je u samom vrhu što se tiče estetskih i funkcionalnih karakteristika, nudeći tržištu posljednja dizajnerska i tehnološka postignuća koja će zadovoljiti najrazličitije primjene u svim životnim prostorima.

Španski dizajn osvrće se na bogato kulturno naslijeđe upotrebe starih majstorskih vještina, priklanjajući se neiscrpnim izvorima kreativnih ideja dizajnera i nastojanju brojnih uspješnih brendova da održe primat u sektoru, ostanu na čelu globalnih tehnoloških inovacija i budu u skladu s trenutačnim trendovima u svijetu.

Industrija keramičkih pločica razvila je novi dizajn inspirisan istorijskim motivima u klasično plavo-bijeloj paleti koji je često pod uticajem “Delft” škole iz 17. vijeka, zlatnog doba holandskog slikarstva, za koju su tipične teme poput vjetrenjača, ribarskih brodova, primorskih krajobraza ili, pak, floralni i geometrijski uzorci.

Ovaj tradicionalan, ali bezvremenski izgled pruža zanimljive mogućnosti unošenja vintage ili boemskog ambijenta u moderne dizajnerske sheme suvremenih enterijera.

Inovativni formati svih veličina i debljina, prekrasan geometrijski dizajn, vibrantne, monokromatske, prigušene boje, vintage, elegantne i crno-bijele kombinacije, apstraktni uzorci, cvjetni dezeni, imitacije kamena, trodimenzionalni efekt pokazuju dostupnost čitavog spektra potpuno kontradiktornih trendova u kojima će svatko pronaći nešto za sebe.

 

Jedan od osnovnih i najupečatljivijih ovogodišnjih hitova je tzv. “Mix & Match”, fenomen u kojem se miješaju dva različita stila kako bi se dobio treći. Materijali, teksture, boje, oblici i grafički uzorci mogu se kombinovati na najoriginalnije načine.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget