Nove fotografije kipova sa Uskršnjeg otoka – glave su dobile tijela

0

Arheologija rijetko kada nudi senzacionalne vijesti. Međutim, kada su u pitanju kameni kipovi s Rapa Nuia ili Uskršnjeg otoka, fascinacijama nema kraja. Da imaju tijela ispod površine zemlje arheolozi su znali još od 1919. međutim tek su sada ona u potpunosti i otkopana. Ispisana drevnim jezikom polinežanskog naroda koji je otoke naselio 300 godine, zagolicala su maštu svakog istraživača.

Kamene figure moai i ahu godinama su predstavljale pravu zagonetku, jer se nije moglo jednostavno odgovoriti na pitanje kako su one sagrađene. O Uskršnjem otoku, o njegovim prvim doseljenicima, ali i o strukturi tla i šume, godinama se jako malo znalo. Nedostajala je mehanizacija kojom bi se kipovi u potpunosti iskopali, kao i tehnologija kojom bi se odredila njihova tačna starost.

Međutim, istraživanjima, a koja su između ostalog uključivala detaljne alalize tla, ostataka sjemenki nekad bujne biljne vegetacije, saznanjima čime su se hranili tvorci ove arheološke zagonetke, kako su i na koji način međusobno trgovali, misterija kamenih kipova tek se u našem vijeku raspliće.

Dojam pustog otoka, na kojemu nema vegetacije i čijim krajolikom dominiraju kameni svjedoci jedne drevne civilizacije prva su varka u oku neupućenog  promatrača. Rapa Nui bio je, naime, otok bogate šumske vegetacije, koja je masovno iskorištavana upravo za transport golemih kamenih blokova, od kojih su sazdani ovi kipovi.a1

Zbog svojih dimenzija, a najviši od 887 moaija ima oko 10 metara i teži oko 82 tone, naučnicima je bilo vrlo teško objasniti na koji su način kipovi nastajali.

 

Sada se, međutim, pouzdano zna, kako su šume raskrčene upravo zbog izgradnje kipova, a što je u konačnici, uz još neke određene faktore, poput pojave invanzivnih vrsta i uzrokovalo glad, rat, a potom i uništenje stanovnika Uskršnjeg otoka.

Tim više, svako i najmanje  otkriće, poput riječi ili simbola ispisanog na kamenom tijelu kipa, opet i iznova oduševljava svijet arheologije.

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget