Novčanik vraćen vlasniku nakon 14 godina

0

Ivica Jerković iz Hrvatske je izgubio novčanik prije 14 godina, neko vrijeme se nervirao i zaboravio na to.

Sve dok se on nije pojavio skoro deceniju i po kasnije i to puniji nego što je bio, piše 24 sata.

Ivica  iz Donje Motičine je novčanik izgubio na ribnjaku ili u bolnici. U njemu je bilo 2000 njemačkih maraka. Sad je nazad dobio novac, ali s kamatama

“Evo, danima ne mogu doći k sebi otkako sam dobio taj paket. Šokirao sam se kad sam vidjeo šta je u njemu. Isprva sam pomislio da se neko šali sa mnom pa sam otišao u Našice da provjerim je li novac pravi“, kaže Jerković.

Kad je prošlog petka došao kući, komšija Miroslav Tomac mu je rekao da je za njega preuzeo nekakav paketić. Ivica nije ni sanjao šta bi u njemu moglo biti. U kutijici je bio njegov stari novčanik, koji je izgubio prije 14 godina. Ali kad je malo bolje pogledao, shvatio je da su u njemu i svi dokumenti i 1500 franaka.

Nepoznati pošiljalac šaljivo se potpisao kao Srećko Veselica. Kad je malo bolje pogledao pošiljku, shvatio je da je “Srećko” paket poslao iz pošte u Čepinu, ali je kao svoju adresu naveo ulicu i kućni broj Ivičinih oca i brata u Koški.

„Znači, osigurao se da će pošiljka sigurno doći u moje ruke. Jer, da je bila vraćena, došla bi mojoj porodici. Bolju uskršnju čestitku nisam mogao ni zamisliti. Ako taj novac usporedim s 2000 njemačkih maraka, koliko sam imao u novčaniku kad mi je nestao, izračunao sam da mi je pošiljatelj poslao onaj isti novac uvećan za kamate za ovih 14 godina“, oduševljeno priča Jerković, koji se i danas dobro sjeća dana kad je izgubio novčanik.

Išao je u banku da podigne novac za popravku krova na porodičnoj kući. No umjesto da po povratku iz Našica prvo ostavi novac kod kuće, Ivica je produžio do lokalnih ribnjaka, gdje je njegovo društvo imalo veliku žurku. Prijatelju je pozlilo, pozvali su Hitnu pomoć, ali ga je u bolnicu odvezao Ivica.

„Dakle, novčanik je mogao ispasti samo na ribnjaku ili u bolnici. Auto sam pregledao sto puta i, kad sam shvatio da novca nema, završio sam na Hitnoj. Mogu vam reći da se sad, kad mi je novčanik vraćen, osjećam puno lošije. Sad mi je trebalo puno više vremena da dođem k sebi“, rekao je Ivica.

Razmišljajući ko bi mogao biti pošiljalac, Ivica pretpostavlja samo da je to bio neko tko je bio u velikoj finansijskoj nevolji.

“Pretpostavljam da se tim novcem izvukao i godinama računao koliko novca mi mora vratiti. Ne znam zašto bi inače čuvao novčanik sve ove godine”, kaže Jerković i dodaje kako se uopšte ne ljuti na Dobru vilu te da bi želio znati o kome je reč da mu može zahvaliti.

“Ovo što je napravio je toliko veliko da, ako je neko od mojih prijatelja, sada možemo biti još veći prijatelji. Stvarno želim znati o kome je riječ, nema ni govora o nekoj ljutnji na njega. Moj broj je 0958079702 i pozivam ‘Srećka’ da mi se javi. On je najbolji lični bankar koga u Hrvatskoj neko može zamisliti”, zaključuje Ivica Jerković.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget