Nova Škoda Fabia na BiH tržištu od marta 2015. godine

0

Na tržište Bosne i Hercegovine stigla je nova generacija Škode Fabia. To je potpuno novi automobil čije dizajnerske linije vjerno prate linije svih modernih Škoda.

Nova Fabia je nešto kraća od Fabije prethodne generacije. Česi su skratili automobil za 8 mm, ali ako je suditi prema zvaničnim dokumentima, Fabia je u kabini itekako veća. Širina automobila je povećana za čak 9 cm u odnosu na prethodnika, dok je ukupna visina manja za 3 cm. Dodatno je produženo i međuosovinsko rastojanje, čime je Fabia ispratila sve ono što je Folksvagen već ranije radio na svom Polu. Fabia je preuzela dobar dio elemenata sa Pola posljednje generacije, mada se sada zna i to da je iskorišteno i nešto elemenata sa nove modularne MQB platforme.

Produžavanjem međuosovinskog rastojanja i korištenjem elemenata u kabini koji su fizički manji u odnosu na one u prethodnim modelima, Fabia je postala daleko prostranija nego prije. Ono što će sigurno cijeniti svaki vozač nove Fabije biće prostor u prtljažniku. Povećan je za čak 15 l, što znači da sa 330 l zapremine, prtljažnik u Fabiji nadmašuje sve ono što smo vidjeli kod drugih gradskih automobila.

Najviše novosti je na konzoli na kojoj sada dominira displej osjetljiv na dodir na kojem se prikazuje interfejs sistema MirrorLink. Prvi put se pametni telefoni mogu povezati sa untrašnjim sistemom u Fabiji, što omogućava daleko bolju iskoristivost. Izgled komandne table je moderniji nego prije, a sada se iza izuzetno atraktivnog trokrakog volana nalazi i nešto drugačija tabla sa instrumentima.

U prosjeku nova Fabia ostvaruje za 17 odsto manju potrošnju goriva u odnosu na prethodnu. Nova linija modela (četiri benzinska i tri dizela) u skladu su sa ekološkim normama Euro 6 i svi su serijski opremljeni sistemom start-stop i sistemom regenerativnog kočenja. Kupci će moći birati između ručnih i automatskih DSG mjenjača.

Benzinski motori su dostupni kao trocilindarski i četverocilindarski. Jednolitarski trocilindarski MPI je sa direktnim ubrizgavanjem, dok je četverocilindarski TSI zapremine 1,2 l. Raspon snaga je od 44 kW (60 KS), pa do 81 kW (110 KS).

Dizelski motori na novoj Škodi Fabiji su novorazvijeni trocilindarski 1,4-litarski TDI i dostupni su u tri nivoa snage. Snaga motora je od 55 kW (75 KS) do 77 kW (105 KS). Ovaj motor mijenja dosadašnji 1,6-litarski.

Nova Fabia je ostvarila maksimalan rezultat – pet zvjezdica na EuroNCAP testovima sigurnosti.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget