Norveška: Prva zemlja na svijetu koja će u potpunosti ugasiti FM signal

0

Prelazak na digitalno emitovanje audio signala (DAB) omogućava veći broj kanala u odnosu na FM radio, a i samo emitovanje je osam puta jeftinije. Norveška će biti prva zemlja na svijetu koja će 2017. godine u potpunosti ugasiti FM radio signal. Norveško Ministarstvo kulture završilo je zakon koji će omogućiti da ova država pređe na digitalno emitovanje audio signala (DAB) kao nacionalni standard.

Vlada ova skandinavske zemlje predložila je prelazak na DAB još 2011. godine, a vlast je sada zaključila da je država ispunila sve neophodne mjere za lak prelazak na digitalnu tehnologiju.

– Ljudi koji slušaju radio u Norveškoj će imati pristup različitom i većem broju radio sadržaja, uživaće u boljem zvuku i novim funkcionalnostima – istakao je norveški ministar kulture, Torhild Vidvej.

DAB trenutno nudi 22 nacionalna kanala i ima kapacitet za još 20, dok je FM nudio samo pet. Također, cijena emitovanja FM radio signala je osam puta skuplja od DAB-a, istaklo je ministarstvo.

Gašenje FM radija u Norveškoj zakazano je za 11. januar 2017. godine. Za sada je još nekoliko država Evrope i jugoistočne Azije razmatra prelazak na DAB, ali još uvijek nijedna nija dala tačan datum.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget