Nevjerovatno: U Švedskoj krivično djelo zaplesati u restoranu

0

Švedska država kažnjava gazde kafana i restorana u kojima gosti spontano zaplešu?!

Parlament je odbio da podrži izmjene  zakona koji reguliše tu oblast, a švedska policija je zadovoljna i tvrdi  da “spontani ples” izaziva nerede koji vode do fizičkog sukoba.

Anders Varveus, vlasnik noćnog kluba koji je  poveo kampanju protiv zakona i priredio protestni  ples na ulicama,  iznenađen je rezultatom glasanja u parlamenru.

On navodi tri razloga zbog kojih se protivi specijalnim dozvolama bez kojih ugostiteljima, u čijim prostorijama dođe do “spontanog plesa”, prijete novčane kazne.

“Prvo – to je pitanje lične slobode. Kako će neko micati svoje tijelo nije pitanje zakona. Drugo, riječ je o teškom uplitanju države u živote građana. I na kraju – vrlo je teško provesti  ovaj zakon. Koja je definicija plesa” – pita Verveus.

List “Dagens Niheter” opisuje  zakon  kao “sramotnu birokratsku relikviju” iz 1970-ih, ilustrirajući njegovu apsurdnost izvještajem inspektora koji je uočio “plesni prekršaj” u gradu Gavle.

“Na području lokala  nalazilo se između 50 i 80 ljudi koji su se kretali u ritmu muzike na način koji podsjeća na ples”  – pisalo je u službenom izvještaju inspektora.

Ugostelji u Švedskoj dobijaju novčane kazne i gube dozvole za točenje alkohola ukoliko se gostima dopadne muzika, pa počnu da spontano plešu ili “cupkaju”.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget