Ne vjerujte kad vam kažu da je loš i da goji

0

Kada mislimo o „zdravoj ishrani“, postoji jedna stvar u koju gotovo svi veruju: Puter je loš. Međutim, vremena se menjaju, a brojna istraživanja su došla do zaključka da on zapravo može biti zdrav.

Puter već skoro pola vijeka ima lošu reputaciju kada je zdravlje u pitanju, ali zahvaljujući kravama koje se hrane isključivo travom, a ne kukuruzom, mlijeko je postalo zdravije, kao i puter.

Ipak, puter ima i svojih problema. I dalje je bogat zasićenim mastima i ne bi ga trebalo konzumirati u velikim količinama, ali ova manje poznata pozitivna dejstva po zdravlje učiniće da imate manju grižu savesti kada ga konzumirate:

  1. Pun je vitamina koji pojačavaju imunitet

Mazanje putera na jutarnji tost moglo bi da vam poboljša imunitet, ali i umanji rast ćelija raka i poveća produkciju crvenih krvnih zrnaca zahvaljujući vitaminima A i D.

  1. Drži kosti jakima

Zahvaljujući vitaminu K i D, puter pojačava snagu kostiju i mišića.

  1. Umanjuje simptome dijabetesa

Sodijum butirat se može naći isključivo u mlijeku i mliječnim proizvodima povećava odgovor na insulin kod pacijenata sa dijabetesom, a pojedina istraživanja ukazuju na to da može da nas zaštiti i od raka debelog crijeva.

  1. Bori se protiv raka

Linolna kiselina u puteru povezana je sa smanjenjem tumora i možda čak može da pomogne u borbi protiv raka dojke, sudeći po studiji sprovedenoj u Rozvell park institutu za rak.

  1. Bolji je od margarina

Suprotno popularnom vjerovanju, pojedini margarini su zapravo gori po naše zdravlje od putera usled velikih količina trans masti. Pritom, istraživači su otkrili da biljne masti koje se nalaze u margarinu mogu da dovedu do prerane smrti kod pacijenata sa srčanim oboljenjima nego zasićene masti u puteru.

  1. Možda sprečava propadanje zuba

Pojedini vitamini razgradivi u mastima – uključujući kalcijum, vitamine A i D – koji se u većim količinama nalaze u puteru dobijenim od krava hranjenih samo travom nego u maslinovom ulju ili margarinu, može pomoći borbi protiv karijesa, pa čak i preokrenuti propadanje zuba.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget