Naučnici pronašli uzrok astme

0

Bacite inhalator-možda vam više ne treba. Naučnici Univerziteta  Cardiff u Walesu kažu da su pronašli uzrok astme. Otkriće bi moglo dovesti do novih tretmana u liječenju astme u narednih pet godina.

 

Koristeći miševe i tkiva ljudskog disajnih puteva iz astmatičnih i neastmatičnih ljudi, tim je bio u mogućnosti da dokaže da osjetilni receptor kalcijuma (CaSR) je uzrok stanja. U pacijenata sa astmom  CaSR je preaktivan, i uzrokuje da dišni putevi postaju upaljeni i uski. Kada se to dogodi, simptomi astme se  javljaju: kašalj, teško disanje, osjećaj napuhnutih grudi i gubitka daha.

 

Nakon otkrivanja uzroka koji dovode do problema, istraživači su također shvatili da već postoje lijekovi koji mogu deaktivirati ove uzroke i zaustavi sve simptome. Calcilytics, antagonist receptora kalcija, koji se koristi za nedostatke u kostima, može biti kljucan u liječenju ove bolesti.

“Ako uspijemo dokazati da je calcilytics  siguran kada se daje izravno u pluća kod ljudi, za pet godina bićemo u poziciji da liječimo pacijente i potencijalno zaustavimo astmu,sto nam je i cilj”, rekao je profesor Daniela Riccardi, glavni istraživač studije.

 

Astma pogađa oko 25 miliona ljudi samo u SAD, i 5% onih koji boluju od astme ne odgovaraju na trenutni tretman za hronične plućne bolesti. Ako se ovaj nastavak istraživanja pokaže uspješnim, ovo bi mogla biti najbolja vijest za astmatičare ikad.

(izvor:womansday.com)

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget