Naučna istraživanja:Kafa smanjuje rizik od raka jetre kod alkoholičara

0
Kafa može smanjiti rizik od raka jetre kod osoba koje konzumiraju veće količine alkohola, otkrili su naučnici,prenosi britanski Daily mail.
No, u isto vrijeme upozoravaju da više od tri čaše alkoholnog pića dnevno povećava rizik pojave toga raka čija je pojava direktno povezana sa zloupotrebom alkohola.
Za svaku šoljicuu kafe dnevno rizik pojave raka jetara 14 je posto manji, otkrilo je istraživanje World Cancer Research Funda (WCRF). Naučnici te fondacije analizirali su podatke 34 istraživanja koja su obuhvatila 8,2 miliona ljudi od kojih je 24.500 oboljelo od raka jetara.
Iako je istraživanje pronašlo snažnih dokaza da kafa može smanjiti rizik bolesti naučnici nisu preporučili neku određenu količinu kafe koju se mora popiti.
Isti je naučni tim 2013. utvrdio da kafa smanjuje rizik od pojave raka maternice. Istraživanje Američkog udruženja za borbu protiv raka pokazuje da četiri šoljice kafe dnevno smanjuju rizik od karcinoma usne šupljine, a ranija su istraživanja pokazala da kafa smanjuje rizik od pojave raka crijeva, moždanog udara i Alzheimerove demencije.
No prevelika količina kafe povećava broj otkucaja srca i krvni pritisak, upozoravaju naučnici.
Istraživanje WCRF-a je pokazalo da postoji veza i između pretilosti i pojave raka jetara kao i da tjelesne aktivnosti i konzumiranje ribe smanjuju taj rizik.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. rak jetara jedan je od pet najčešćih kod muškaraca i te godine odnio je 745 hiljada života.
Stručnjaci upozoravaju da održavanje zdrave tjelesne težine i suzdržavanje od alkohola mogu smanjiti broj karcinoma jetara za četvrtinu.
Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget