Nastavlja se istraga o padu Airbusa A320

0

Spasilački helikopteri su jutros nastavili da pretražuju gudure u francuskim Alpima na koje se srušio avion Airbus A320 njemačke kompanije Germanwings , odnijevši u smrt svih 150 putnika i članova posade.  Ostaci aviona su široko rasuti. Pretraga, prekinuta sinoć, obavlja se sada u uslovima oblačnog neba i temperature koja jedva da je malo viša od nule.

Crna kutija je pronađena sinoć.

Germanwingsov avion A320 poletio je jučer ujutro iz Barselone u Španiji, i bio je na nešto manje od sat vremena udaljen od odredišta, aerodroma u Diseldorfu, kada je naglo počeo da gubi visinu. Piloti nisu poslali znak za uzbunu, i kontrola leta je u jednom trenutku izgubila i radarski kontakt, saopćile su francuske vlasti nadležne za civilni saobraćaj.

Avion se srušio na Alpe, na jugu Francuske, udarivši u teško pristupačne obronke na oko 1.500 metara nadmorske visine.

Mjesto nesreće danas će posjetiti franucski predsjednik Fransoa Oland, njemačka kancelarka Angela Merkel i španski premijer Marijan Rahoj. Pet ministara iz francuske, njemačke i španske vlade koji su helikopterom nadletjeli mjesto nesreće govorili su o “dramatičnim slikama”.

“To su prizori strave, to je strašna drama. Još ne znamo tačan uzrok te drame”, rekao je Frank-Valter Štajnmajer, njemački ministar vanjskih poslova. Španska ministrica saobraćaja Ana Pastor je također izrazila šok poslije obilaska mjesta nesreće.

Istraga o padu Airbusa A320 nastavlja se danas.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget