Nasilje u partnerskim odnosima: Kako ga prepoznati i šta učiniti

0

Sve smo mi, bar jednom za života, bile žrtve nečijeg nasilja. Sve mi i svi mi, kao društvo, o nasilju moramo da naglas  razgovaramo, bez straha i stida,  jer nasilje nije niti smije biti privatna stvar!

Nasilje je zločin i samo bi zločinci trebalo da se plaše i stide. Za početak, to imajte na umu.

Moramo li da prepričavamo strahote koje su mnoge žene pretrpjele od svojih partnera ne bi li vam se  pokazala ozbiljnost ovog problema? Znamo li mi, uopšte, razliku između dozvoljenog i nedozvoljenog ponašanja u intimno-partnerskom odnosu? Znamo li mi, zapravo, šta je nasilje? Prije svega, važno je znati to da nasilje ne podrazumijeva isključivo fizičko nasilje. Fizičkom napadu u intimno-partnerskom odnosu uglavnom prethodi mnogo toga, što većina nas obično i  ne tretira kao nasilje.

Stoga, je važno da sada stvari nazovemo pravim imenom tako što ćemo obuhvatiti sve ono što jeste nasilje, a što se često kao nasilje ne predstavlja:

  1. Prijetnje, prinude( prijetnje da će povrijediti vaše bližnje, da će vam oduzeti djecu, da će odati vaše lične informacije, prijeti vam samoubistvom kako ga ne bi ostavile)
  2. Ekonomsko zlostavljanje( sprečava vas da pronađete ili zadržite posao, daje vam nedovoljno novca, traži vam da opravdate svaku paru koju potrošite, primorava vas da molite za novac, oduzima vam vaš novac )
  3. Zastrašivanje( zaplašivanje pogledom, postupcima, vikanje, lomi stvari, uništava vašu okolinu, zlostavlja vaše kućne ljubimce, pokazuje vam oružje )
  4. Psihološko i emotivno zlostavljanje( ignoriše vas, neće da razgovara sa vama, ponižava vas, ismijava, optužuje, kritikuje, psuje, nabija vam osećaj konstantne krivice, naziva vas pogrdnim imenima, ubjeđuje vas da ste ludi)
  5. Izolacija( kontroliše šta radite, sa kim se viđate, s kim se dopisujete ili razgovarate, šta čitate, prati vas i uhodi, pretura po vašim stvarima, postavlja vam ultimatume i nameće izbore i koristi ljubomoru kao opravdanje za svoje ponašanje)
  6. Umanjivanje, poricanje i okrivljavanje( prebacuje odgovornost na vas za svoje nasilničko ponašanje i stoga umanjuje ozbiljnost zlostavljanja, govori da ste vi krivi jer ste ga izazvali, opravdava nasilje alkoholom ili ga jednostavno poriče)
  7. Korištenje djece( koristi decu za prenošenje poruka, uzmenirava vas, vrijeđa i ponižava pred djecom, podržava ih da vas ne poštuju, alimentaciju upotrebljava kao način za pokazivanje moći ili prijeti da će vam oduzeti djecu)
  8. Korištenje muških privilegija( on donosi sve važne odluke, podsjeća vas stalno na to da ste žensko i da bi stoga trebalo da radite samo ono što vam on kaže, smatra da ima pravo da se pita za sve što vi radite, govorite ili kako se oblačite i očekuje da pristanete na seks uvijek kad on to poželi)

Ukoliko se pronađete bar u jednom segmentu gore navedenih situacija nemojte da se plašite da priznate sebi da se nalazite u krugu nasilja. Postoje ljudi koji vam mogu pomoći da sve prebrodite, prevaziđete i da krenete naprijed. Najvažnije je da  iz kruga nasilja izađete. To nije nemoguće. Nemojte da se krijete, da ćutite niti da se stidite. Vičite, kažite svima, potražite pomoć jer vaš život i vašu slobodu niko, na ovom svijetu, nema pravo da ugrožava.

Nasilnici ne umiju da vole. Nasilnici vrše krivično djelo. Nasilnici se ne mijenjaju, pa čak i onda kada uplakani kleče pred vašim nogama moleći za oproštaj. Nasilje se ne oprašta. Nasilje se prekida. Nasilje mora da se prekine!
Doživjeti razliku između nasilja i ljubavi znači reagovati na svaki vid ugrožavanja sopstvene, ali i tuđe slobode i života. Ne osuđujte vaše prijateljice, majke, sestre, kume, komšinice, poznanice, tetke ili bake koje preživljavaju nasilje. Niko ne voli niti može da uživa u činu sopstvenog zlostavljanja. Biti zarobljena u krugu nasilja znači biti nemoćna i uplašena. Stoga, budimo solidarne, pričajmo o nasilju, osuđujmo ga i ne žmurimo na ono što nas okružuje jer sve smo mi bile ili možemo biti žrtve bilo kog oblika nasilja.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget