Narodni običaji koji će vas ostaviti bez teksta

0

Neki spadaju u tabu teme, od nekih se diže želudac, a neki su naprosto nevjerojatni – ovo su bizarni narodni običaji širom svijeta.

1. Rezanje prstiju

Smrt člana obitelji u plemenu Dani iz Indonezije podrazumjeva veliku količinu emocionalnog i fizičkog bola – za žene. Pored neizbježne emocionalne tuge, žene iz ovog plemena svoju tugu pokazuju i na fizički način – rezanjem jednog prsta kada neko blizak umre. Ova bizarna praksa se obavlja kako bi se zadovoljili duhovi predaka, a prije nego što se prst odstrani, svi prsti se vežu kanapom trideset minuta kako bi otupili. Kada se prst odreže, rane se spaljuju kako bi nastao ožiljak.

2. Samoozljeđivanje

Muslimanski šiti poznati su po mučenjima, a Ashura nije izuzetak. Inače, Ashura je islamski događaj priznat od strane muslimana širom svijeta, ali za šite se izvodi u znak sjećanja na smrt unuka proroka Muhameda, Imama Huseina. On je zajedno sa svojim prijateljima više puta udaran toljagom po glavi, a krv je prolivena na muslimanskim ulicama. Ritual se izvodi kao sredstvo oslobođenja od grijeha, a ljudi pri tom nanose fizičku bol sebi i bliskim osobama jer žale zbog toga što osobno nisu mogli spasiti Huseina.

3. Eskimski rituali ukopa

Eskimski rituali popriličnu su poznati i u današnje vrijeme se rijetko prakticiraju. Možda najpoznatiji je onaj da Eskimi stariju osobu koja je blizu smrti pošalju da pluta na ledenom brijegu. Naime, Eskimi vjeruju u zagrobni život i pomoću ovog rituala žele osigurati da umiruća osoba ne bude na teret obitelji pa ih šalju na dostojanstven i graciozan način u smrt.

4. Kanibalizam

Janomamo pleme živi u selima Amazone, između Venezuele i Brazila, poznato je po svojoj tradiciji endokanibalizma kada im rođak umre. Ovaj neobičam kulturni obred  uključuje da se leš spakira u listove i tako se omogući da insekti dođu do njega. 30 do 45 dana kasnije, kosti se sakupe i pomješaju u juhu od banane kako bi ih svi konzumirali. Godinu dana kasnije mještani konzumiraju pepeo koji se dobio tim mješanjem. Prema tradiciji,ritual pomaže da duše pronađu svoj put do raja.

5. Žrtvovanje medvjeda

Aiunu je autohtono pleme iz dijelova Japana i Rusije. Oni su ljubitelji žrtvovanja medvjeda, a žrtva se podnosi u ime obožavanja – religije, prirode i vjeruje se da su medvjedi bogovi koji hodaju među ljudima, a žrtva medvjeda navodno blagoslivlja dušu čovječanstva. Ritual uključuje klanje majke medvjeda u hibernaciji, odgajanje njene mladunčadi u zatočeništvu 2 godine, a zatim ih dave ili kolju kao znak vjerske posvećenosti. Nakon toga mještani piju krv medvjeda, jedu njegovo meso i stavljaju lubanju na vrh koplja koje je umotano medvjeđom kožom.

6. Nošenje žene preko žara

Ovaj običaj nije specifičan za Kinu, ali zanimljivo je da kineski muž mora svoju mladu prenijeti preko užarenog ugljena prije nego je prenese preko kućnog praga. Prema tradiciji, ritual osigurava da će žena imati lak posao,a služi i kao sredstvo da se spriječi prirodna katastrofa.

7. Život s leševima

Određene etničke skupine u Indoneziji prakticiraju ritual života s leševima svojih najmilijih mjesecima prije nego što budu sahranjeni. Leševi se oblače u posebnu odjeću i čuvaju na sigurnom u odvojenoj sobi u kući sve do pogreba. Ovaj ritual ima manje veze sa tradicijom, a više s financijama: pokopi su skupi i ponekad su potrebne godine da se skupe potrebna sredstva.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget