Najčudnije stvari koje su ljudi odnijeli na Mjesec

0

Između 1969. i 1972. na Mjesec je sletelo 12 astronauta. Oni su na njegovo tlo odnijeli mnogo opreme, ali i neke sasvim neobične predmete.

Pero sokola
Na Mjesecu nema vazduha, zbog čega je okruženje idealno za demonstriranje fizičkih eksperimenata koji zavise od otpora vazduha.

Astronaut misije Apollo 15 Dejvid Skot pokušavao je da isproba Galileov princip po kom lagani i teški objekti padaju istom brzinom, ukoliko nema otpora vazduha. On je sa iste visine bacio čekić i sokolovo pero, a oba predmeta dotakla su tlo u isto vrijeme.

Lava iz Oregona
NASA je pripremala astronaute za šetnju Mesecom tako što je organizovala treninge na Zemlji. Oregon je imao nekoliko mjesta koja su podsećala na Mesečevu površinu, pa su astronauti često ostajali tamo.

Džejms Irvin, jedan od astronauta, ponio je komad stvrdnute lave iz Oregona .

Djelovi letelice braće Rajt

Braća Rajt bila su iz Ohaja. Astronaut misije Apollo 11 Nil Armstrong bio je takođe iz te američke države i u čast pionira ljetenja ponio je dio letelice na Mjesec.
Pločica univerziteta

Sva tri astronauta misije Apollo 15 studirala su na Univerzitetu u Mičigenu, pa su odlučili da odaju počast ovoj ustanovi. Osnovali su Udruženje alumni univerziteta sa sjedištem na Mjesecu. Čak su ostavili pločicu na kojoj piše “Udruženje alumni Univerziteta u Mičigenu. Prva povelja. Ovo je potvrda da je Klub na Mjesecu Univerziteta u Mičigenu deo Alumni organizacije i da mu pripadaju sva prava i privilegije pod Ustavom organizacije”.

Značke

Neki astronauti donijeli su značke na Mesec. U misiji Apollo 11 na Mesecu je završila značka u obliku orla koji nosi granu masline, kao tradicionalni simbol mira. Takođe, u misiji 12 astronaut Alen Bin ostavio je svoju srebrnu značku.

Porodična fotografija

Astronauti su nosili razne fotografije na Mjesec, ali je najpoznatija ona koju je u misiji Apollo 16 ostavio astronaut Čarls Djuk. Na njoj se vide Djuk, njegova supruga Doroti i njihova dva sina Čarls i Tomas.

Na poleđini piše: “Ovo je porodica astronauta Djuka sa planete Zemlje. Sletio na Mjesec aprila 1972”. Ispod su i potpisi njegove supruge i djece. Fotografija je umotana u providnu plastičnu foliju. Pretpostavlja se da je vrlo brzo uništena zbog sunčeve svjetlosti.

Dve golf loptice i palica

Alan Šepard bio je prvi Amerikanac koji je putovao u svemir i jedan od astronauta u misiji na Mesec za Apollo 14. Tokom druge “šetnje” otkrio je da je na Mesec poneo golf palicu i dve loptice. Čak je pokušao da izvede nekoliko udaraca. Loptice su i dalje na Mesecu, ali je palicu vratio na Zemlju. Izložena je u USGA muzeju u Nju Džersiju.

Silicijumski disk sa porukama Zemljana

Armstrong i Oldrin su ostavili silicijumski disk veličine novčića u kom su upisane poruke mira iz 73 države, među kojima su poruke kraljice Elizabete II, Indire Gandi i Pape Pavla VI. Disk može da opstane na površini Meseca hiljadama godina. On je trajni dokaz da su mnogi lideri, uprkos napetim odnosima koji su vladali 1969, bili ujedinjeni u ovoj misiji.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget