Najbolji muzeji i galerije u Istanbulu

0

Iako je sasvim dovoljno uživati u ljepoti grada koji spaja dva kontinenta, za one koji hoće da malo bolje upoznaju istoriju Istanbula, postoje mnogobrojni muzeji i galerije.

Muzej Pera
Riječ je privatnom muzeju i galeriji koji obavezno treba da posjete ljubitelji umjetnosti. Muzej je otvoren 2005. godine, a osnovala ga je najmlađa ćerka umrlog turskog tajkuna, Vehbija Koča. U muzeju se nalaze dragocjene slike orijentalne i otomanske umjetnosti. Muzej je uzburkao javnost kada je platio 3,5 miliona sliku “The Tortoise Trainer” (krotitelj kornjača), turskog slikara Osmana Hamdija Beja, nastalu 1906. i 1907. godine u dve verzije. Muzej zauzima tri sprata u zgradi viktorijanskog stila, a u njemu su izloženi keramički radovi, keramičke pločice, zbirka anatolijskih tegova i vaga.

Muzej moderne umjetnosti
Muzej moderne umjetnosti ranije je bio carinsko skladište pre nego što je pretvoren u prostrani izložbeni prostor, idealan za prikazivanje modernog slikarstva, fotografije i skulpture.
Otvoren je 2004. godine i bio je prvi muzej savremene umjetnosti u Turskoj. U njemu se nalaze i galerije fotografije i video umjetnosti. Za Turke ulaz je besplatan četvrtkom, tako da treba odabrati drugi dan za posjetu, kako bi se izbjegla gužva. Stalna kolekcija turske umjetnosti datira od 1893. godine i smještena je na posljednjem spratu, na kome se nalazi i prodavnica i restoran, sa prelijepim pogledom na Bosfor.

Remek-djelo vizantijske umjetnosti, Aja Sofija je jedno od najposećenijih spomenika u Turskoj, a čim se uđe unutra, odmah shvatite i zašto.

Agiasofia

Kupola koju podržava osam stubova od najskupocjenijeg mermera opčiniće svojom ljepotom svakoga. Poznata je i kao Crkva svete mudrosti, nakon osvajanja vizantijskog carstva od strane Turaka 1453. godine pretvorena je u džamiju, kada su mnogi hrišćanski mozaici prekriveni, i ponovo otkriveni u XIX vijeku. Po odluci Kemala Ataturka, 1935. godine postala je muzej. Radovi na građevini počeli su 532. godine, završeni su 537. godine, u vrijeme vladavine cara Justinijana. Tokom istorije, nekoliko puta je stradala u zemljotresima i ponovo podizana.

Arheološki muzej
Muzej nudi putovanje kroz vrijeme nazad u istoriju, kroz prostrane holove ovog izuzetnog muzeja, u kome se nalazi sarkofag Aleksandra Velikog, koji verovatno predstavlja najznačajniji eksponat muzeja, u kome se nalazi hoš preko milion artefakata. Muzej obuhvata tri zgrade u blizini palate Topkapi. U njemu se ne nalazi ništa što je nastalo u novoj eri. Među eksponatima je i drevna ljubavna pjesma uklesana u kamenu koja potiče iz 2.037 godine pre n.e.
Galerija Arter
Uprkos tome što se nalazi u restauriranoj zgradi u jednoj od najprometnijih trgovačkih ulica, Galerija Arter odiše modernošću. Predstavlja multidisciplinarnu kolekciju nekih od najinteresantnijih umjetnika iz proteklih 50 godina, kao i djela međunarodnih umjetnika iz oblasti fotografije, video-umjetnosti, instalacija, i slikarstva. Galerija zauzima pet spratova.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget