Na pariskom mostu neće više biti “zaključavanja ljubavi”

0

Romantične duše će morati da pronađu

neki novi način da bi dokazale svoju ljubav: od 1. juna na čuvenom pješačkom mostu u Parizu “Pont des Arts” biće zabranjeno postavljati katance kao zalog ljubavi.

 

Naime, ljubavni parovi su godinama na ogradi mosta postavljali bravice ispisane svojim imenima, a ključeve bacali u Senu, kako bi njihova ljubav trajala vječno.
Prema pisanju lista “Figaro”, od ponedjeljka, tokom nedjelju dana, biće sprovedena akcija “otključavanja” mosta Umjetnosti, tokom koje će biti skinuti svi katanci, a koja će biti propraćena umjetničkim performansom koji će trajati do kraja ljeta.
Rutual kačenja katanaca davao je izvesni šarm mostu, koji je izgrađen 1804. za vrijeme vladavine Napoleona kako bi povezivao Luvr sa ostalim dijelovima Pariza.
Prisustvo na hiljade metalnih bravica, medjutim, počelo je da predstavlja ozbiljnu prijetnju za strukturu mosta i po mnogima da narušava izgled gradjevine koja je pod zaštitom države.
Dio ograde se 2014. srušio pod težinom katanaca, zbog čega je most morao da bude zatvoren na nekoliko sati. Gradonačelnica Pariza An Idalgo pozvala je zaljubljene parove da katance zamijene selfijem. Ostaje da se vidi da li će taj njen prijedlog naići na pozitivan odziv.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget