Na Mediteranu NOVA TRAGEDIJA

0

Još jedna teška nesreća sa migrantima dogodila se na Mediteranu, a preživjeli svjedoče da je desetine putnika ispalo iz gumenog čamca i najvjerovatnije se udavilo dok se spasilački brod približavao, javila je Humanitarna grupa “Sejv d čildren”.

 

Đovana di Bendeto iz humantiradne organizacije, rekla je da tačan broj žrtava zasad nije poznat, ali su preživjeli u razgovoru sa spasiocima rekli da je mnogo ljudi palo u more a da pri tome nisu znali da plivaju.
Veruje se da je do incidenta došlo još u subotu u moru između Libije i Sicilije kada je komercijalni brod “Zeran” prišao kako bi spasao čamac sa migrantima. Brod “Zeran” stigao je u Kataniju danas i preživjeli su iskrcani.
Inače, talijanska obalska straža prijavila je u tri dana spašavanje skoro 7.000 ljudi.
Oko 800 migranata stradalo je prošlog mjeseca kada se prevrnuo brod koji ih je prevozio iz Libije.
Nakon ovog događaja u EU je dogovoreno da se donira još čamaca i patrolnih letjelica mediteranskim spasilačkim snagama. Uprkos pojačanim odgovorima EU, talijanska obalska straža i dalje sve češće poziva privatne teretne brodove da pomognu migrantima.
Javni tužilac iz Katanije Đovani Salvi, žalio se prošlog mjeseca da ponekad komercijalne posade ne znaju kako da rukovode spašavanjem i da životi mogu biti izgubljeni kada migranti počnu da se guraju ko će prvi da napusti plovilo.

 

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget