Muhammadu Buhari novi je predsjednik Nigerije

0

Nigerija, najmnogoljudnija zemlja Afrike (oko 175 miliona ljudi), dobila je sinoć novog predsjednika – pobjednik na izborima je Muhammadu Buhari (72), a dosadašnji predsjednik Goodluck Jonathan, koji je bio na vlasti od 2010., sinoć je priznao poraz (brojni korupcijski skandali znatno su mu odmogli u jučerašnjem porazu). Dobro je da je poraz priznao odmah, jer za vrijeme prošlih izbora izbilo je nasilje u zemlji. Ovog puta razlika je bila poprilična, Jonathan je osvojio oko 2 miliona glasova manje od svog protukandidata.

Nigerija je podijeljena gotovo 50/50 po pitanju religije – muslimani žive većinom na sjeveru zemlje, dok kršćani žive u središnjem dijelu te na jugu. Novi predsjednik Muhammadu Buhari je general u penziji koji je već jednom bio na vlasti – od 1983. do 1985. Tada je vlast preuzeo vojnim udarom. Kako će vladati ovog puta, nakon demokratske pobjede, tek će se vidjeti, no 80-ih vladao je autoritarno, gušeći ljudska prava i promovišući ekonomsku doktrinu za koju neki ističu da je imala slične značajke kao i fašizam.
Tu je danas, i problem terorizma – borba protiv Boko Harama će se svakako nastaviti. No, ekonomija će također biti u fokusu – naime, nagli pad cijene nafte Nigeriju poprilično pogađa.

VIDEO: Proslava Buharijeve pobjede

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget