Misteriozni Pluton je veći od očekivanog

0

Izgleda da je misteriozni Pluton veći nego što se očekivalo, pokazuju nalazi NASA-inog svemirskog broda “Novi horizonti” koji sutra završva svoje putovanje, dugo skoro deceniju sa bliskim preletom te planete, saopštili su danas naučnici.

Sonda na nuklearni pogon će proći od 97 do 145 kilometara ciljane zone izmedju orbite Plutona i njegovog najbližeg mjeseca Harona, najavili su menažeri broda u kontrolnom centru, koji se nalazi u laboratoriji Univerziteta Džons Hopkins, blizu Baltimora.

Poslije pređenih 4,88 milijardi kilometara, brod će pažljivo izvesti niz manevara i postaviti svoje kamere i naučne instrumente za mnogobrojna osmatranja, prenosi Rojters.

Naučnici su već saznali da je Pluton, nekada smatran za devetu i najudaljeniju planetu Sunčevog sistema, veći nego što se mislilo, sa prečnikom od 2.370 kilometara, što je za 80 kilometara više od predviđanja.

Pluton je sada zvanično veći od Eris, jedne od stotina i hiljada mini planeta i kometa koje kruže iznad Neptuna u regionu, poznatom kao Kuperov pojas. Zbog otkrića tog pojasa, zatraženo je da se Pluton prekvalifikuje u “patuljak planetu.”

Pluton se sastoji od nešto više leda i malo manje stijena, nego što je predviđano, što je važan detalj za naučnike, kada razmatraju način na koji je formiran ostatak Sunčevog sistema.

“Plutonov sistem je fosilni ostatak početaka našeg Sunčevog sistema”, kazao je naučnik Džon Grunsfeld.

Naučnici očekuju da će brod uspjeešno preživjeti bliski susret sa Plutonom i obezbijediti dragocjene podatke.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget