Misteriozna bolest ubila 18 ljudi u Nigeriji

0

“Osamnaest osoba je smrtno stradalo od misteriozne bolesti koja se početkom sedmice pojavila u mjestu Od-Irele u državi Ondo”, rekao je za AFP glasnogovornik države Kayode Akinmade.

Simptomi bolesti su glavobolja, gubitak pamćenja, gubitak težine i poteškoće s vidom. Dosad obavljeni testovi ne ukazuju na neko virusno oboljenje, poput ebole, rekao je Akinmade dodavši da su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije, nigerijskog ministarstva zdravstva i ostali partneri poslani u Ode-Irele kako bi ustanovili o čemu je tačno riječ.

“Prve četiri osobe koje su se zarazile bolešću čiji uzrok još ne znamo, a to je bilo u nedjelju i ponedjeljak, umrle su 24 sata nakon pojave prvih simptoma”, kazao je.

“Osim 18 spomenutih osoba koje su podlegle bolesti, u posljednja 72 sata nema dojave o novim slučajevima, nijedna novozaražena osoba nije hospitalizovana i zasad se bolest nije proširila izvan mjesta”, rekao je Akinmade.

Glasnogovornik UN-a rekao je da su uzorci tjelesnih tekućina u subotu poslani na analizu u univerzitetsku bolnicu u Lagosu te da je laboratorijski postupak u toku.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget