Mart bio najtopliji od 1880. godine

0

Protekli mart bio je na globalnom nivou najtopliji od 1880, otkad se vodi evidencija, saopštila je  u svom mjesečnom izveštaju američka Nacionalna okeanska i atmosferska uprava (NOAA).

 

I period između januara i marta ove godine je bio najtopliji otkad se vodi evidencija, saopštava NOAA, a prenosi AFP. Do ovih rezultata se došlo praćenjem temperature vazduha iznad kopna i iznad okeana, a današnje saopštenje je uslijedilo nakon jednog ranijeg, prema kojem je 2014. godina bila najtoplija u modernoj istoriji.

Naučnici upozoravaju da se sagorjevanjem fosilnih goriva u atmosferu izbacuje sve više gasova s efektom staklene bašte, što dovodi do rasta temperatura vazduha, topljenja leda na polovima i povećanja nivoa mora. Prosječna globalna temperatura je tokom minulog marta bila za 0,85 stepeni Celzijusa viša od dvadesetogodišnjeg prosjeka.

U odnosu na prethodnu najvišu prosečnu martovsku temperaturu (2010. godine) ovogodišnja je bila viša za 0,05 stepeni Celzijusa. Prosečna globalna temperatura je između januara i marta ove godine bila za 0,82 stepena Celzijusa viša od dvadesetogodišnjeg proseka.

NOAA ističe kako zabrinjava i činjenica da je površina pod ledom na Severnom ledenom moru u martu ove godine bila za 430.000 kvadratnih milja (7,2 odsto) manja od prosjeka u periodu 1981. – 2010. i najmanja otkad se vodi ta statistika.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget