Makedonija:14 imigranata poginulo kada je na njih naletio voz

0

SKOPLJE – Najmanje 14 imigranata smrtno je stradalo u željezničkoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:30 na liniji Veles-Skoplje, nedaleko od stanice Pcinja.

Očekuje se da bi konačni broj žrtava mogao biti i znatno veći, jer je prema prvim izvještajima najmanje pedesetero imigranata hodalo u kanjonu kojim prolazi pruga kada je na njih naletio voz. Zbog ograničenog prostora u kanjonu, koji je navodno česta ruta za ilegalnu imigraciju, nitko od stradalih nije se mogao izmaknuti pred naletom voza.

Pripadnici makedonske policije osigurali su mjesto nesreće i izvjestili o najmanje 14 mrtvih. Službe hitne pomoći imaju poteškoće s prilaskom zbog nepristupačnog terena.

Imigranti iz sjeverne Afrike, koji ulaze u Makedoniju iz Grčke, često se kreću pješice i noću hodaju prugom kako se ne bi izgubili na nepoznatom terenu.

Dio imigranata preživio je nesreću, rekla je glasnogovornica policije Anita Stojkovska. Policija ih je uspjela uhapsiti osmero, vjerovatno rođake poginulih, a ostali su se razbježali.

Imigranti ulaze u Makedoniju u području Gevgelije i onda ih krijumčari u natrpanim kamionima prevoze do granice sa Srbijom ili oni sami do tamo nastoje doći pješice, krećući se isključivo noću, dok se danju skrivaju. Uglavnom dolaze iz Sirije, zapadne Afrike ili Afganistana.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget