Lukašenko uvodi porez za nezaposlene

0

Ubjeđen da zemlja kojom on neprikosnoveno vlada još od okončanja Hladnog rata, predstavlja raj na zemlji, Aleksandar Lukašenko je došao na originalnu ideju kako da riješi problem “vještački stvorene nezaposlenosti”. Kako bi nezaposlene stanovnike Bjelorusije motivisao da što prije nađu posao, Lukašenko je potpisao ukaz o “sprječavanju socijalne zavisnosti” po kojem svako ko je nezaposlen duže od šest meseci mora da plati taksu u vrednosti od 300 eura. Pitanje je samo da li će ovom mjerom, čije je sprovođenje teško zamisliti čak i u Severnoj Koreji, Belorusija postati prva zemlj svijeta bez nezaposlenog radnosposobnog stanovništva ili će ovo biti tek kap osionosti koja će preliti čašu strpljenja Bjelorusa i napokon ih podići na noge kako bi sve manje popularnog Lukašenka napokon poslali na smetljište historije

Predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko potpisao je ukaz o “sprječavanju socijalne zavisnosti”. U dokumentu koji je objavljen na sajtu bjeloruskog lidera navodi se da je ovaj pravni akt usvojen sa ciljem da radno sposobne građane “podstakne ka radnim aktivnostima”.

Potpisani ukaz propisuje da građani Bjelorusije, strani državljani i lica bez državljanstva sa stalnim boravkom u toj zemlji, koji ne učestvuju u finansiranju javne potrošnje (državnih troškova), ili u njenom finansiranju učestvuju manje od 183 kalendarskih dana tokom obračunskog poreskog perioda (fiskalne godine), u obavezi su da plate taksu u visini od oko 300 eura.

Novouvedene takse oslobođeni su radno nesposobni građani, invalidi, lica mlađa od 18, žene preko 55 i muškarci preko 60 godina starosti. Neplaćanje i nepotpuna uplata iznosa povlači za sobom kaznu u visini dva do četiri puta većeg iznosa u odnosu na osnovnu taksu ili administrativno privođenje sa obaveznim pozivom na društveno-koristan rad.

Dakle po mišljenju diktatora zemlja kojom on vlada po definiciji ne može imati nezaposlenih. Posla ima za sve, jedino je problem u “socijalno zavisnim ljenjivcima” koje će vanredni porez napokon natjerati da se odreknu svojih neradničkih navika.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget