Ljekovitost ruže

0

Ruža ne samo što plijeni ljepotom, već je i ljekovita. Prava je riznica vitamina A, C, B3, D i E, dok su latice bogate eteričnim uljima, taninom, šećerom, limunskom i vinskom kiselinom, ali i brojnim aromatičnim sastojcima

 

Ružu ne zovu slučajno kraljicom cvijeća. Divili su joj se još drevni Feničani, Egipćani, Grci i Rimljani. Za njih je značila ljubav, sreću i zaštitu, a to se gotovo nije promijenilo ni do danas.

Ruža ne samo što plijeni ljepotom, već je i ljekovita. Prava je riznica vitamina A, C, B3, D i E, dok su latice bogate eteričnim uljima, taninom, šećerom, limunskom i vinskom kiselinom, ali i brojnim aromatičnim sastojcima. Njen miris podiže raspoloženje, a sastojci u laticama jačaju srce i nerve. Čaj od cvjetova pročišćava krv i smiruje. Ruža pomaže i kod liječenja upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru poslije antibiotske terapije. Ružin cvijet ublažava i menstrualne tegobe, naročito ukoliko je menstruacija obilna. Osim čaja, djelotvoran je i sirup od latica.

Nakon branja i čišćenja od insekata i drugih dijelova biljke, latice se suše na toplom, suvom i tamnom mjestu. Sušenje traje do nedjelju dana, zavisno od vlažnosti okruženja. Da bi održale svježinu, kvalitet i miris, trebalo bi ih čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suhom i tamnom mjestu.

Nikako se ne preporučuje trudnicama bez konsultacije s ljekarom, kao i osobama koje imaju problema s kamenjem u bubrezima i žučnoj kesi. Kod posebno osjetljivih osoba takođe može doći do neželjenih efekata u vidu problema sa disanjem, žgaravice i mučnine. Ukoliko se tako nešto dogodi, treba prekinuti s konzumiranjem ovog čaja.

Share.

About Author

Leave A Reply


Get Widget